GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 83 dolara

Cijene nafte blizu 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2024 / 17:41
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 83 dolara budući da su geopolitičke napetosti i nada da bi američka središnja banka uskoro mogla sniziti kamatne stope neutralizirale zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 82,69 dolara.

Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u ožujku poskupio je 59 centi, na 78,62 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u travnju, po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine, od 77,79 dolara.

Tržišta je u četvrtak zabrinula ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da globalna potražnja za naftom posustaje i da će u ovoj godini porasti nešto blaže no što su bili očekivali. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje pak njezin snažniji rast u 2024.

Protuteža procjeni IEA-e bila su očekivanja da bi američki Fed mogao uskoro sniziti kamatne stope nakon što su podaci pokazali pad prometa u maloprodaji u siječnju. Niži troškovi zaduživanja potaknuli bi gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

"(Cijene) je u četvrtak poduprla nada da bi kamatne stope u SAD-u mogle biti snižene, ali ulagači sada prilagođavaju pozicije uoči dugog vikenda u SAD-u", rekao je Hiroyuki Kikukawa iz NS Tradinga, poslovanja Nissan Securities.

Oprez je dodatno pojačao podatak o neočekivanom rastu proizvođačkih cijena u siječnju, za 0,3 posto u odnosu na prosinac kada su se bile smanjile za 0,1 posto.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku, procjenjujući rizik širenja sukoba u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze na susjedne zemlje.

Najveća bolnica u Gazi bila je u petak pod opsadom izraelskih oružanih snaga, a ratni zrakoplovi gađali su posljednje utočište Palestinaca oko grada Rafaha, u blizini granice s Egiptom.

Libanonski Hezbollah objavio je pak u četvrtak da je ispalio desetke raketa na aj grad na sjeveru Izraela u "preliminarnom odgovoru" na izraelski napad na jug Libanona u kojem je poginulo 10 civila.

"Rekla bih da bi se cijene mogle zadržati na povišenoj razini, nakon rasta u proteklim danima zbog podignute premije na rizik, posebno pred vikend", komentirala je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 1,24 dolara, na 81,36 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE