GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 84 dolara

Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 18:19
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte kliznule su na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara, odražavajući nesigurnost ulagača u okruženju podignutih kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni i iščekivanja pojedinosti o kineskim poticajima za gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 39 centi nego na jučerašnjem zatvaranje trgovine i iznosila je 83.85 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1.32 dolara.

U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 79.76 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.31 dolar.

U četvrtak trgovci su se fokusirali na najave Kine da će usvojiti nove poticajne mjere kako bi poduprla posustali gospodarski rast, što bi značilo i snažniju potražnju za naftom.

Pojedinosti poticaja još nisu poznate, što je sredinom tjedna potaknulo zabrinutost na tržištu da možda neće biti izdašne kao što se očekuje.

Ulagači balansiraju i između zabrinutosti zbog opetovanog podizanja kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni i procjena da bi Fed i Europska središnja banka (ECB) uskoro mogli završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Kamatne stope podignute su za još četvrtinu postotnog boda, a analitičari su u priopćenjima sa sjednica iščitali spremnost na promjenu smjera.

Podignute kamatne stope već su zakočile gospodarsku aktivnost koja je u SAD-u u drugom tromjesečju porasla za 0.6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je bilježila gotovo isti postotni rast.

Predsjednik središnje banke: SAD može izbjeći recesiju
Predsjednik središnje banke Jerome Powell naglašava da SAD može izbjeći recesiju, a njegovo mišljenje dijele i tržišni akteri.

Ulagači sve više naginju procjeni da smo nadomak vrhuncu ciklusa podizanja kamatnih stopa, uz istodobno sve veće šanse da će SAD izbjeći recesiju, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Saudijska Arabija i Rusija spremaju se pak dodatno smanjiti opskrbu u kolovozu za milijun odnosno 500 tisuća barela dnevno, što će smanjiti razmak između ponude i potražnje.

Kada se tome pribroji pad zaliha u SAD-u, sve su brojniji nagovještaji tijesne opskrbe, drže analitičari Commerzbanka, dodavši da bi se proizvodnja u OPEC-u ovog mjeseca mogla spustiti na najnižu razinu od jeseni 2021. godine.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 84.88 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE