GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 82 dolara

Cijene nafte iznad 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara, balansirajući između straha od širenja sukoba na Bliskom istoku i bojazni da bi visoke kamatne stope mogle ozbiljnije naškoditi gospodarstvu i potražnji za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 46 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,46 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,44 dolara.

Trgovci prate pregovore o obustavi sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinskog Hamasa u palestinskom Pojasu Gaze.

Očekuje se da će se dužnosnici SAD-a, Egipta, Izraela i Katara tokom dana sastati u Kairu kako bi iznova razmotrili opcije za primirje. Izrael je najavio ofenzivu na jugu Pojasa Gaze, uz granicu s Egiptom, gdje se već od izraelskih napada sklonilo više od milijun Palestinaca.

Izrael želi evakuirati palestinske izbjeglice, ali Egipat odbacuje taj prijedlog, što je pojačalo rizik širenja sukoba na zemlje u regiji.

Već od studenog jemenski pokret Ansar Allah napada u Crvenom moru brodove povezane s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u Gazi i dostavu pomoći Palestincima. Nakon odgovora SAD-a i Britanije uvrstili su na popis i britanske i američke brodove.

Trgovce su u utorak ipak više zabrinule izjave dužnosnika američke središnje banke koje su ′probušile′ tržišne špekulacije da bi ih mogli sniziti već u idućih nekoliko mjeseci.

Američki potrošači procjenjuju da će potrošačke cijene i za godinu dana i za pet godina rasti snažnije od ciljanih dva posto, pokazala je anketa koju je u siječnju proveo njujorški ogranak središnje banke.

Ako Fed zbog straha od inflacije odgodi smanjenje kamatnih stopa, to bi moglo naškoditi gospodarskom rastu i potražnji za naftom.

Izvješće ministarstva trgovine pokazalo je u utorak da su cijene u veljači na godišnjoj razini porasle blaže nego u siječnju. Na mjesečnoj razini njihov je rast blago ubrzao.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 81,43 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE