GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 121 dolar u očekivanju podizanja kamatnih stopa u SAD-u

Cijene nafte pale ispod 121 dolar u očekivanju podizanja kamatnih stopa u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 121 dolar, pritisnute zabrinutošću za svjetsko gospodarstvo i potražnju za gorivom u očekivanju podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Na londonskom se tržištu cijena barela spustila za 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 120,67 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 71 cent i njime se trgovalo po 118,22 dolara.

Trgovci očekuju završetak sjednice američke središnje banke koja će, kako se očekuje. podići kamatne stope kako bi obuzdala visoku inflaciju. Ulagači i trgovci naftom procjenjuju da bi ih mogla podići za čak tri četvrtine postotnog boda, najviše u 28 godina.

"Na tržištima nafte vlada neizvjesnost jer se ne zna koji će biti sljedeći koraci središnjih banaka i kako će utjecati na naftnu potražnju“ rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

I Europska središnja banka najavila je prošlog tjedna da će zbog visoke inflacije u eurozoni podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda, a možda i u rujnu, i to još i više.

Izrazitije zaoštravanje monetarne politike moglo bi izazvati recesiju koja bi uništila potražnju, dodaje analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Zabrinutost za potražnju potpiruje i novi val covida 19 u Kini, budući da bi vlasti mogao potaknuti na opetovano uvođenje lockdowna.

Više cijene nafte i slabije prognoze gospodarstvo prigušuju izglede za potražnju za naftom, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Značajniji pad cijena zapriječila je ograničena ponuda.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici muku muče s dostizanjem proizvodnih kvota, a najnoviji je problem politička kriza u Libiji.

"Budući da OPEC-ova proizvodnja još uvijek zamjetno kaska za najavljenom razinom, to bi u drugoj polovini godine moglo rezultirati manjkom u opskrbi tržišta nafte od oko 1,5 milijuna barela dnevno", rekao je Carsten Fritsch, analitičar frankfurtskog Commerzbanka.

Potporu cijenama pružila je i ograničena opskrba benzinom. Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od naftnih kompanija objašnjenje zašto ga na tržištu ne nude više.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 123,73 dolara, što znači da je poskupio 3,07 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE