GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 62 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju

 Cijene nafte pale ispod 62 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 17:42
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara zbog bojazni da će širenje korona virusa zbog ograničenja putovanja negativno utjecati na potražnju za naftom u Kini, velikom svjetskom potrošaču.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 55,39 dolara.

Tržišta pozorno prate vijesti iz Kine koja je zbog širenja respiratornog korona virusa obustavila javni prijevoz u 10 gradova. Zdravstvene vlasti strahuju da bi epidemija predstojećeg vikenda mogla zahvatiti znatno šire područje zbog Lunarne nove godine kada milijuni Kineza putuju unutar zemlje ali i širom svijeta.
Kina je drugi potrošač nafte u svijetu pa bi ograničenje putovanja utjecalo i na procjene potražnje za energentima.

"Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja", kazao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg. "Utjecaj ograničenja još je veći budući da se uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju", dodaje.

Značajniji pad cijena zakočilo je ipak najnovije službeno izvješće o zalihama u SAD-u koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 450 tisuća barela.
Oporavak cijena priječi pak podatak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da su zalihe u industrijaliziranim zemljama iznad petogodišnjeg prosjeka.

OPEC je krajem 2017. zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučio smanjiti opskrbu za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi spustio zalihe na petogodišnji prosjek i podupro cijene. Krajem 2019. smanjili su opskrbu za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,7 milijuna barela dnevno.
Njihov sporazum istječe u ožujku ove godine.

Saudijski ministar za naftu izjavio je da su na sljedećem redovnom sastanku u ožujku spremni razmotriti sve opcije, uključujući i dodatno smanjenje, prenijela je u četvrtak televizija Al Arabiya.
Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 63,26 dolara, što znači da je bila 1,40 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
RASPRODAJA
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
MOSKVA - Gazprom, energetski div u srcu ruskog gospodarstva, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s prekidima opskrbe Europe povezanima s invazijom na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE