GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 80 dolara, nafta iz zaliha trgovcima nije dovoljna

Cijene nafte porasle iznad 80 dolara, nafta iz zaliha trgovcima nije dovoljna
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2021 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 80 dolara, signalizirajući da trgovci najavu SAD-a o puštanju u opticaj 50 milijuna barela nafte iz rezervi smatraju nedovoljnom da se obuzda rast cijena.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 80,23 dolara. Nakratko se bila spustila na 78,55 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 22 centa višoj cijeni, od 76,97 dolara.

SAD je danas objavio da će u koordinaciji s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, Japanom i Velikom Britanijom plasirati na tržište naftu iz strateških rezervi kako bi se obuzdao rast cijena, prema priopćenju Bijele kuće.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena priopćila je da će kompanijama staviti na raspolaganje 50 milijuna barela nafte iz strateških rezervi koje će moći nabaviti kupnjom odnosno posudbom. Bareli će na tržište početi stizati sredinom i krajem prosinca.

Indija je najavila da će u opticaj pustiti pet milijuna barela iz strateških rezervi.

Najavljenih 50 milijuna barela iz američkih strateških rezervi više je no što je tržište očekivalo, ali uključuje 18 milijuna barela koji su već najavljeni za prodaju, primijetio je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

"Ukupna je brojka velika, ali pojedinosti pričaju skromniju priču", zaključio je Staunovo.

Analitičari ističu i da će taj potez tek kratkoročno smiriti cijene budući da je nedostatna ponuda dugoročni problem koji se nakon višegodišnjih nedostatnih ulaganja našao u fokusu zbog naglog jačanja potražnje u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Zalihe ne pomažu u rješavanju problema neravnoteže koju su stvorila nedostatna ulaganja i paralelno kontinuirano povećanje potražnje, poručuje Staunovo.

Vodeći proizvođači u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupini njezinih partnera na čelu s Rusijom odbijali su do sada opetovane pozive Washingtona da crpe više nafte.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al-Mazrouei u utorak je rekao da njegova zemlja „ne vidi logiku" u povećanju opskrbe svjetskih tržišta u ovom trenutku.

Tehnički podaci prikupljeni uoči sastanka OPEC+ na početku prosinca pokazuju višak u opskrbi u prvom prvom tromjesečju 2022., izjavio je ministar UAE-a.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 78,90 dolara, što znači da je pojeftinio 1,42 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE