GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 66 dolara

Cijene nafte porasle prema 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 17:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 66 dolara, potaknute očekivanjima spore obnove proizvodnje u SAD-u nakon polarnog vala i procjenama o naznakama posustajanja pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,60 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,33 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 62,09 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,25 dolara.

Tržišta su jučer katapultirala očekivanja spore obnove proizvodnje u Teksasu nakon polarnog vala koji je prouzročio prekid u opskrbi strujom, vodom i plinom i zamrznuo bušotine i postrojenja. Neki američki proizvođači iz škriljaca predviđaju niže razine proizvodnje u prvom tromjesečju.

Danas su raspoloženje dodatno poboljšale ocjene da pandemija koronavirusa pokazuje naznake popuštanja.

"Broj novih slučajeva zaraze covidom 19 u svijetu brzo pada, statistika o mobilnosti dotaknula je dno i počinje se poboljšavati, a u zemljama koje nisu članice OECD-a rafinerije već rade istim tempom kao prije covida 19", napisali su analitičari Morgan Stanleya u bilješci.


Trgovce ohrabruje i cijepljenje sve većeg broja ljudi protiv covida 19.

"Vijesti o cjepivima pomažu cijenama nafte jer bi moguće ukidanje ograničenja kretanja u sljedećim mjesecima zahvaljujući cijepljenju trebalo dodatno potaknuti potražnju za naftom i oporavak cijena", objašnjava analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg smatra da su tržišta poduprle i optimistične procjene cijena koje su objavili vodeći američki brokeri.

Goldman Sachs očekuje da će cijena barela na londonskom tržištu u drugom tromjesečju dosegnuti 70 dolara, povisivši procjenu za 10 dolara. U trećem tromjesečnu trebala bi iznositi 75 dolara, što je također za 10 dolara više no su do sada očekivali.

Morgan Stanley očekuje da će se cijena barela u Londonu u trećem kvartalu popeti na 70 dolara.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar, koji je ojačao kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 62 dolara, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE