GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 7 posto

Cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 7 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 08:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna oštro pale jer se očekuje daljnje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva, s obzirom da središnje banke neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula 7,4 posto, na 77,33 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,3 posto, na 72,28 dolara.

Nakon što su tjedan dana prije cijene skočile više od 6 posto, prošloga su tjedna izgubile sve te dobitke.

Posljedica je to splasnulih nada da će središnje banke zapadnih zemalja uskoro početi smanjivati kamatne stope, što bi podržalo rast gospodarstava.

Na sjednici prošloga tjedna čelnici američke središnje banke ostavili su, kao što se očekivalo, kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

No, u priopćenju su naveli da ne očekuju smanjenje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanoj razini od 2 posto.

Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamate već u ožujku.

Čini se i da će kamate ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo, s obzirom na najnovije podatke koji pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno. To, naime, znači da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani.

I dužnosnici Europske središnje banke poručuju da neće žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa jer je inflacija u eurozoni i dalje iznad ciljanih razina.

Zbog toga se očekuje daljnje usporavanje rasta američkog i gospodarstva eurozone, pa je teško za očekivati jačanje potražnje za naftom.

Tim više što se usporava i rast kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte. Prošloga je tjedna Međunarodni monetarni fond objavio procjenu da će se rast kineskog gospodarstva u ovoj godini usporiti na 4,6 posto, s lanjskih 5 posto.

Sukobi na Bliskom istoku prošloga tjedna nisu osjetnije utjecali na cijene nafte jer nije došlo do dodatnih poremećaja u opskrbi 'crnim zlatom'.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE