GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara, platforme u Meksičkom zaljevu bez većih šteta

Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara, platforme u Meksičkom zaljevu bez većih šteta
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2020 / 18:07
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 45 dolara budući da oluja Laura nije prouzročila veće štete u srcu američke naftne industrije u Louisiani i Texasu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u listopadu, koji istječu danas, bila skoro nepromijenjena u odnosu na zatvaranje i iznosila je 45,19 dolara. Na američkom je tržištu porasla 20 centi, na 43,24 dolara.

"Uragani su prošli kroz američki dio Meksičkog zaljeva i prema preliminarnim procjenama nisu prouzročili štetu na bušotinskim postrojenjima ni u rafinerijama pa su cijene nafte izgubile dodatak povezan s olujom i ponovo stagniraju", konstatira Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Uragan Laura pretvorio se u tropsku depresiju i stigao u Louisianu u četvrtak ujutro, uz vjetrove jačine 240 km na sat). Oštetio je zgrade, rušio drveće i ostavio bez struje više od 650 000 stanovnika u Louisiane i Teksasa, ali rafinerije su pošteđene velikih poplava.

Američki su proizvođači zatvorili proizvodne kapacitete od 1,56 milijuna barela dnevno ili 83 posto ukupne proizvodnje u Meksičkom zaljevu a devet rafinerija zatvorilo je prije oluje preradu oko 2,9 milijuna barela dnevno ili 15 posto ukupnih prerađivačkih kapaciteta u SAD-u.

Već u četvrtak navečer luka u Houstonu, glavnom američkom središtu za izvoz sirove nafte kroz koje dnevno prolazi oko 600.000 barela, počela se otvarati za komercijalne isporuke.

Cijene na naftnom tržištu već dugo neuobičajeno slabo osciliraju, za razliku od financijskih burzi, primjećuje analitičar Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

“Cijene nisu reagirale čak niti na slabiji dolar. Nema impulsa koji bi ih podigao ili spustio. Rijetko vidimo tako nisku razinu oscilacija kroz tako dugo vremensko razdoblje, posebice s obzirom na dinamičnu situaciju na strani potražnje i ponude”, naglašava Weinberg.

Očekivanja za potražnju i dalje su pesimistična.

„Svima osim Saudijskoj Arabiji jasno je da se svjetska naftna potražnja neće vratiti na razine iz 2019. godine barem još do do 2022.", ističe u bilješci klijentima konzultantska tvrtka PVM Oil Associates.

"Najnovija mjesečna procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA), američke vlade i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sugerira da se potrošnja sljedeće godine neće oporaviti na pretpandemijsku razinu", dodaje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 45,81 dolara, te je pala 24 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE