GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Da li je NIS pod evropskim sankcijama?

Da li je NIS pod evropskim sankcijama?
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 07:33
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska unija je uvela zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, a među kojima su i tri ruska naftna giganta.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da pravnici tek treba da rastumače nove sankcije EU uvedene Rusiji i da li se odnose i na Naftnu industriju Srbije.

Mićović podsjeća da je NIS u većinskom vlasništvu kompanije Gazpromnjeft, kao i da je NIS veoma značajan za snabdijevanja srpskog tržišta.

- To bi mogao da bude potencijlno problem, ako bi bio zaustavljen uvoz nafte ili derivata za NIS. Treba imati u vidu da je NIS, ipak, srpska firma i sa sjedištem u Srbiji. Treba pažljivo proučiti uredbu i tek treba pravnici da je rastumače, kao i da dobijemo tumačenje od EU na koga se ona odnosi, rekao je Mićović za Prvu TV.

U odluci piše da je zabranjeno direktno ili indirektno učešće u bilo kojoj transakciji sa pravnim licima u Rusiji koja su pod državnom kontrolom, u kojima država ima više od 50 odsto vlasništva ili u kojima Rusija, njena vlada ili ruska centralna banka imaju pravo učešća u dobiti, ili imaju sa njima značajne ekonomske odnose i na spisku kompanija kojima su uvedene finansijske sankcije nalazi se i Gaspromnjeft.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će se poslije odluke Evropskog savjeta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i Gazpromnjeft, Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.

- Sinoć sam upoznat sa odlukom Evropskom savjeta. Šefovi vlada EU su donijeli tu odluku koja je za nas čudna. Od sinoć razgovaramo i sa Evropljanima i sa nasim američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku, rekao je Vučić.

On je naveo da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa Gazpromnjeftom, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gdje su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu, prenosi Euronews.

Evropska unija uvela je sankcije prema ruskim naftnim kompanijama Rosneft Transneft i Gazprom Neft.

Ukoliko se pokaže da se ruske sankcije odnose i na NIS, onda bi to potencijalno moglo imati uticaj ne samo na Srbiju nego i na Bosnu i Hercegovinu s obzirom da je G-Petrol Sarajevo, koji ima mrežu benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini, dio kompanije NIS Gazprom Neft, iza koje stoji ruski državni monopolista Gazprom.

G-Petrol Sarajevo jedan je od najvećih uvoznika naftnih derivata, zajedno sa Holdinom Sarajevo i Petrol BH Oil Company Sarajevo.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, sankcije Rusiji, Gazprom, Rosneft, Aleksandar Vučić, Tomislav Mićović
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE