GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD: Obustava isporuka ruskog plina teško bi pogodila gospodarstva u nastajanju

EBRD: Obustava isporuka ruskog plina teško bi pogodila gospodarstva u nastajanju
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2022 / 14:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Nagla obustava isporuka ruskog plina teško bi pogodila gospodarstva u nastajanju u Europi, središnjoj Aziji i sjevernoj Africi i nakratko bi poništila njihov oporavak od pandemije, upozorila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Banka je zbog visoke inflacije i posljedica ruske invazije na Ukrajinu snizila prognoze rasta cijele skupine tranzicijskih gospodarstava u kojima posluje, s 1,7 na 1,1 posto u ovoj godini.

U idućoj godini rast bi trebao snažno ubrzati, na 4,7 posto, prognozira EBRD, snizivši prognozu s početka proljeća za 0,2 postotna boda.

Među prijetnjama banka je izdvojila moguću naglu obustavu isporuka ruskog plina, koji je važan mnogim zemljama.

Obistini li se taj scenarij, BDP po stanovniku ponovo bi u nekoliko tromjesečja bio manji nego u razdoblju prije pandemije, utvrdila je banka, dodavši da bi u tom slučaju rast u ovoj godini mogao biti za 2,3 posto niži nego u "neutralnoj" prognozi, te za dva posto niži u 2023.

Zemlje u kojima EBRD posluje tek bi na kraju iduće godine dosegnule prognoze iz neutralnog scenarija, uz potporu ulaganja u nove tehnologije i infrastrukturu.

Obustava bi najsnažnije utjecala na gospodarstva poput Češke, Mađarske i Slovačke, upozorili su.

Snižene prognoze u neutralnom scenariju objašnjavaju snažnim cjenovnim pritiscima.

"Rast cijena hrane i energije u posljednje vrijeme dodatno je pojačao inflatorne pritiske koji su i prije bili snažni zbog oporavka globalne potražnje paralelno postupnom ukidanju ograničenja vezanih za covid-19", objašnjavaju u EBRD.

Ukrajinski BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 30 posto, za 10 postotnih bodova snažnije no što je banka prognozirala prije dva mjeseca.

Ruski BDP smanjit će se 10 posto i stagnirati u idućoj godini, izračunali su ekonomisti EBRD-a.

"Devet godina rasta bit će izbrisano", rekla je glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorcik, naglasivši da će se snažan utjecaj sankcija, koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezie invazije na Ukrajinu, vidjeti u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi.

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
UPOZORENJE
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
NEW YORK - Američki naftni div Chevron otkrio je da bi njegovo planirano preuzimanje američke energetske tvrtke Hess vrijedno 53 milijarde dolara (50 milijardi eura) moglo biti u opasnosti ako konkurentske velike naftne kompanije uspješno dovedu u pitanje njegovu kontrolu nad Hessovim 30% udjela u divovskom naftnom polju Stabroek Block.
Rusija će zabraniti izvoz benzina
IZVOZ
Rusija će zabraniti izvoz benzina
MOSKVA - Ruska vlada planira uvesti privremenu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka kako bi uravnotežila rastuću potražnju u proljetnoj i ljetnoj sezoni, rekao je glasnogovornik potpredsjednika vlade Alexander Novak za TASS.
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
SPORAZUMI
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
LONDON - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ponedjeljak u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE