GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD: Prvi zajam za solare u Hrvatskoj, Encro grupa dobila 10 milijuna eura

EBRD: Prvi zajam za solare u Hrvatskoj, Encro grupa dobila 10 milijuna eura
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz
TAGREB - Prvi projekt Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s programom InvestEU, osmišljen za potporu projektima održivog gospodarstva, financirat će izgradnju 30 MW novih solarnih proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj što će biti prvi projekt projekt solarne fotonaponske (PV) banke u zemlji.

Banka je posudila 10,6 milijuna eura za tri poduzeća posebne namjene registrirana u Hrvatskoj u svrhu izgradnje i rada triju solarnih fotonaponskih elektrana. Sva tri poduzeća su dio Encro grupe, jednog od vodećih igrača na tržištu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u vlasništvu obitelji Ćurković.

Projekt će imati novu strukturu, oslanjajući se na veleprodajno tržište za preuzimanje proizvedene električne energije, te stoga neće imati koristi od bilo kakvih shema potpore za obnovljive izvore energije. Time će pokazati tržišnu alternativu za razvoj sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, navode iz EBRD-a.

Veći rizici povezani s novim strukturama financiranja bit će ublaženi jamstvom programa InvestEU. Inače, ovo je prva primjena novog programa s više od dvije milijarde eura financiranja EBRD-a za projekte zelene ili kružne ekonomije koji će biti podržani jamstvima EU-a.

Električna energija proizvedena u solarnim elektranama prodavat će se izravno na tržištu, ali će također omogućiti klijentima sklapanje ugovora o kupnji električne energije u trenutku kada to želi.

- Ponosni smo što smo na čelu promicanja inovativnog financiranja obnovljivih izvora energije. Ovo je prvo EBRD-ovo financiranje potpuno trgovačkog projekta obnovljive energije u Hrvatskoj, kao i prvi projekt u okviru InvestEU okvira za održivu tranziciju. Alternativni aranžmani preuzimanja električne energije, kao što je prikazano u ovom projektu, ključni su za povećanje obnovljivih izvora energije – rekao je Grzegorz Zielinski, čelnik EBRD-a za energetiku u Europi.


Mark Davis, direktor EBRD-a za srednju Europu, rekao je da je sunčeva energija u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijena u usporedbi s drugim zemljama EU, ali ima ozbiljan potencijal.

- Ovo financiranje tri solarne fotonaponske elektrane od 10 MW – koje imaju potrebne dozvole i odobrenja i neće im trebati daljnja regulatorna podrška, dobrodošao je signal drugim ulagačima da je mala solarna fotonaponska elektrana u Hrvatskoj već isplativa – dodao je.

Iljko Ćurić, glavni izvršni direktor i vlasnik Encroa, je dodao kako su ponosni što podržavaju zelenu tranziciju Hrvatske.

- Ponosni smo što možemo podržati zelenu tranziciju Hrvatske, čime smo pridonijeli daljnjem širenju instaliranih solarnih kapaciteta u zemlji. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je ovo potpuno ‘merchant‘ projekt koji pokazuje inovativne načine financiranja projekata obnovljivih izvora energije, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji. Implementacija obnovljivih izvora energije na otoku Braču u potpunosti je usklađena s planom energetske tranzicije izrađenim u okviru inicijative Europske komisije ‘Čista energija za otoke EU’ i smanjit će energetsku ovisnost otoka o kopnu – rekao je Ćurić.

Inače, u sudskom registrukao osnivač tvrtke Encro naveden je Iljko Ćurić, a kao predsjednik uprave Tomislav Ćurković, zet i sin nekadašnjeg direktora HEP-a Ante Ćurkovića, koji je zbog količine ulaganja u vjetroelektrane u Hrvatskoj u medijima nazvan ‘kraljem vjetra‘.

EBRD je do danas u hrvatsko gospodarstvo uložio više od 4,6 milijardi eura, a nova državna strategija, usvojena u svibnju, navodi tranziciju zelene ekonomije – uključujući obnovljive izvore energije, kao glavni prioritet Banke za Hrvatsku.

Tagovi: EBRD, Encro grupa, Encro, solari
PROČITAJ I OVO
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
PLINOVOD
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
MOSTAR - Vladi Federacije BiH dostavljen je prijedlog Zakona o plinovodu “Južna plinska interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, kojim je predviđeno osnivanje nove istoimene kompanije sa sjedištem u Mostaru koja bi gradila novi plinovod i upravljala njime, a čiji je cilj osigurati diverzifikaciju, odnosno spriječiti potpunu ovisnost kojom je BiH desetljećima povezana s ruskim plinom, piše Večernji list.
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje za "crnim zlatom".
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE