GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energetski forum: Hrvatska će imati dovoljno plina u ogrjevnoj sezoni

Energetski forum: Hrvatska će imati dovoljno plina u ogrjevnoj sezoni
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2022 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Hrvatska će imati dovoljno plina za sve potrošače tijekom ogrjevne sezone, bez obzira na krizu u Europi koja bi nastupila ako joj Rusija potpuno obustavi isporuku plina, istaknuli su sudionici 6. međunarodnog energetskog foruma (INTERENEF-a) koji se danas održava u Splitu.

Tema foruma je energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana, a organizator je Institut za europske i globalizacijske studije.

Ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Kristina Čelić je istaknula kako Hrvatska ima razvijenu plinsku infrastrukturu te preko LNG terminala na Krku nabavlja dovoljne količine plina, a osim toga ima i domaću proizvodnju.

"Pripremamo se za ogrjevnu sezonu. Naši kupci sljedeće zime bit će opskrbljeni količinama plina koje su potrebne, a osim toga osigurat ćemo i dovoljne količine električne i toplinske energije", rekla je Čelić.

Ustvrdila je da u Hrvatskoj neće biti "divljanja cijena" energenata kao što se to događa u više europskih zemalja, jer je vlada donijela paket mjera kojima je cilj obuzdati rast cijena energenata. Podsjetila je da se cijene električne energije za kućanstva, poduzetništvo i industriju neće mijenjati do 31. ožujka 2023. godine.

Utemeljitelj i direktor INTERENEF-a Anđelko Milardović je istaknuo kako Hrvatska u opskrbi plinom ne ovisi o Rusiji te je u boljoj situaciji u odnosu na Njemačku i zemlje srednje Europe.

Po njegovim riječima, energetska situacija na europskom kontinentu se usložnjava nastavkom rata u Ukrajini te prijeti opasnost od produbljenja energetske krize u Europi smanjenjem isporuke ruskog plina.

"Kad temperature padnu na minus deset ili petnaest, Putin bi mogao dati nalog Gazpromu da zatvori cijevi i tada bi uslijedili najprije gospodarski problemi u Europi, a potom i oni socijalno-političke naravi", smatra Milardović.

"U tom slučaju Rusija može diktirati uvjete u Europi i u svakom trenutku možemo očekivati da Putin zavrne isporuku plina i tako energente iskoristi kao sredstvo pritiska na Zapad kako bi oslabio posrednu intervenciju Zapada u ruskoj agresiji na Ukrajinu," rekao je Milardović.

Darija Karasalihović - Sedlar s Katedre za energetiku i prirodni plin Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu je istaknula kako klimatske promjene utječu na Hrvatsku, posebice poplavama, te energetska tranzicija mora pomoći da se ubuduće obranimo od takvih događaja.

Podsjetila je kako trenutno u Hrvatskoj nema proizvodnje vodika te smatra da će biti nužna prilagodba infrastrukture kako bi se prešlo na proizvodnju vodika tako da do 2050. godine njegov udio u cjelokupnoj potrošnji energenta bude 15 posto.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je izvijestio kako gradski prijevoznik u Splitu razvija projekt po kojem će se vodik koristiti za autobuse gradskog prijevoznika Promet. Kaže da je već razvijen projekt po kojem će se nabaviti autobusi na struju.

Tagovi: energetski forum, Kristina Čelić, Anđelko Milardović, Gazprom, ruski plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE