GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eni na meti kritika zbog destilata palminog ulja u biogorivima

Eni na meti kritika zbog destilata palminog ulja u biogorivima
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2024 / 16:42
Autor: SEEbiz
MILANO - Talijanska energetska tvrtka Eni koristi destilat palminog ulja u proizvodnji biogoriva unatoč upozorenjima znanstvenika o krčenju šuma radi sadnje plantaža, izvijestila je europska ekološka udruga Transport & Environment

uropska komisija upozorila je 2019. da uzgoj palmi za potrebe proizvodnje palminog ulja dovodi do prekomjerne deforestacije, zatraživši od članica da ograniče njegovu upotrebu u proizvodnji biogoriva do 2023. godine. Od 2030. goriva više ne bi trebala sadržavati palmino ulje.

Talijanski Eni obećao je 2020. da će do 2023. prestati koristiti palmino ulje u rafinerijama. U listopadu 2022. objavili su da su ispunili obećanje.

Brojke su neumoljive: Čini se da ni političke svađe ni silne zabrane ne mogu ugroziti kraljevski status palminog ulja
Ekološka udruga T&E podastrla je u izvješću "Prekršeno obećanje: kako se Enijeve rafinerije još uvijek oslanjaju na proizvode na bazi palminog ulja" dokaze da su tankeri Enijevim rafinerijama i prošle godine dopremali destilat masne kiseline palminog ulja (PFAD), nusproizvod palminog ulja.

"I to unatoč znanstvenim studijama koje pokazuju da su PFAD-ovi, uz sirovo palmino ulje, pokretač deforestacije", naglasila je udruga u izvješću.

Dokazi su u suprotnosti s Enijevim obećanjem iz 2020. godine da će postupno izbaciti iz uporabe sirovo palmino ulje i njegove destilate, upozoravaju.

Eni je odgovorio da od kraja 2022. ne koristi palmino ulje, napominjući da je upotreba PFAD-a dozvoljena, i prema talijanskim i prema zakonima EU-a.

"PFAD je otpadni nusprodukt procesa rafiniranja palminog ulja", naglasili su, dodajući da se njegova upotreba ne bi trebala izjednačavati s upotrebom palminog ulja.

I mnogi drugi proizvođači biogoriva, uključujući i najvećeg na europskom tržištu, Neste, smatraju PFAD otpadnim proizvodom u procesu prerade.

U listopadu 2022. Eni je objavio da više neće nabavljati palmino ulje, dodavši da to ne vrijedi za otpadne nusproizvode. Do tada planirali su izbaciti iz upotrebe i ulje i otpadni proizvod.

Tagovi: Eni, nafta, biogorivo, palmino ulje
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE