GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ENNA i Rimac Energy zajednički će razvijati baterije za pohranu energije

ENNA i Rimac Energy zajednički će razvijati baterije za pohranu energije
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2023 / 13:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - AKompanija ENNA, u vlasništvu Pavla Vujnovca, i Rimac Energy sklopili su strateško partnerstvo za unaprijeđenje tehnologije proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora.

ENNA će iskoristiti potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok će Rimac Energy biti odgovoran za skladištenje i kasniju isporuku te energije putem svog najsuvremenijeg baterijskog sustava za skladištenje energije (BESS), nazvanog SineStack, navodi se u priopćenju.

Obje tvrtke planiraju pokrenuti pilot projekte 2024. godine kojima će se u stvarnom okruženju provesti testiranja održivih rješenja koja smanjuju emisije ugljičnih plinova. Rimac Energy SineStack bit će implementiran u ENNA-ine projekte obnovljive energije priključene na mrežu i izvan nje.

'Tvrtke su predane provođenju dodatnih projekata nakon pilot-faze, uključujući implementaciju do 1 GW sustava skladišta energije. Suradnja uključuje i obvezu instaliranja značajnih kapaciteta za pohranu energije diljem Europe, pridonoseći održivijem energetskom krajoliku za kontinent.

Ovaj sporazum predstavlja zajednički pomak prema proizvodnji energije iz čistih obnovljivih izvora i rješenja za pohranu što će biti na korist zajednicama, tvrtkama i planetu. Također, doprinosi ispunjavanju europskih zahtjeva energetske tranzicije te ubrzanju inicijativa za održivu energiju diljem Europe, pri čemu Hrvatska služi kao početna platforma za ovu transformaciju', ističe se u priopćenju.

Partnerstvo je objavljeno na najvećem tehnološkom sajmu u Ujedinjenom Kraljevstvu Birmingham Tech Week-u, gdje je Rimac Energy predstavio i inovaciju SineStack, svoj najnapredniji baterijski sustav za skladištenje energije.

'Ovaj vrhunski proizvod predstavlja ogroman korak naprijed u tehnologiji skladištenja energije. SineStack tehnologija donosi niz prednost: izuzetan vijek trajanja do 12 000 ciklusa, više od 92% efikasnosti baterije, jedinstvenu električnu arhitekturu i softver koji izvlači svu energiju iz svake ćelije, minimizirajući nedostupnu energiju tijekom rada. Uz to, SineStackov integrirani inverter omogućuje korisnicima dodavanje jedinica od 790 kWh bez potrebe za predimenzioniranjem invertera u početku', poručili su iz Rimac Energyja.

Novo partnerstvo komentirao je Zoran Miliša, predsjednik Uprave ENNA Opskrbe:

'Rimac Technology je poznat po pomicanju granica u industriji komponenata električnih vozila, a sada SineStack kreće u predstavljanje sljedeće generacije sustava za pohranu energije. Ne možemo poželjeti boljeg partnera za ostvarivanje naših zajedničkih ambicija za održivost i pionirski razvoj rješenja za pohranu energije na ključnim tržištima u jugoistočnoj Europi. ENNA je poslovni sustav nove generacije, koja živi zelenu tranziciju i ovo je najbolji primjer kako ENNA Opskrba, predloženim partnerstvom, djeluje u cilju da obnovljive izvore energije pozicionira kao središnji dio energetskog krajolika Hrvatske uz pomoć najnovije tehnologije za pohranu energije.'

Suradnju s Ennom pozdravio je Wasim Sarwar Dilov, direktor tvrtke Rimac Energy.

'Ponosni smo predstaviti SineStack, prvi Rimac Energy flagship proizvod za tržišta za veliku i industrijsku pohranu energije. SineStack je rezultat višegodišnjeg istraživanja i razvoja u hardveru i softveru. On gura granice onoga što baterije priključene na energetsku mrežu mogu ponuditi korisnicima. Drago nam je što surađujemo s tvrtkom ENNA kako bismo doveli naše prve proizvode na tržište te ubrzali implementaciju čiste, obnovljive, otporne i povoljne energije u Južnoj i Istočnoj Europi. Jedva čekamo vidjeti SineStack u rukama korisnika diljem Europe i pojačavamo proizvodnju u Europi kako bismo zadovoljili potražnju.'

Tagovi: ENNA, Pavao Vujnovac, Rimac Energy, Zoran Miliša
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE