GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS većinski vlasnik HES Gornja Drina?

EPS većinski vlasnik HES Gornja Drina?
NEZVANIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 20:13
Autor: SEEbiz
BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća HES „Gornja Drina“ iz Foče, piše BIH portal Capital.ba, pozivajući se na neimenovane izvore.

Za tu informaciju, međutim, nema zvaničnih potvrda.

Naime, taj portal navodi da je Vlada Republike Srpske dala dozvolu za promenu vlasničke strukture na sednici 22. oktobra, kao i da ta Odluka stupa sutra na snagu.

U Rešenju Vlade Republike Srpske, navodi portal, piše:

„Odobrava se promena vlasničke strukture koncesionara „HES Gornja Drina“, uz obavezu da u roku od 60 dana od prijema rešenja podnese zahtev za upis promene vlasnika u registar“.

Time je, zapravo, Srbija postala većinski vlasnik tog zajedničkog preduzeća sa Republikom Srpskom, koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procenjene vrednosti 850 miliona KM.

Do sada je to koncesiono preduzeće bilo u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a ubuduće će imati 49 odsto udela, a Srbija, odnosno EPS, 51 odsto.

Toj odluci prethodilo je rešenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije koja je krajem septembra ove godine odobrila da EPS sa ERS stekne zajedničku kontrolu nad firmom „HES Gornja Drina“ iz Foče.

Konačnoj odluci Vlade Republike Srpske prethodila je, takođe, i odluka Konkurencijskog saveta BiH, koju je, navodi portal, ocenio kako ne postoji obaveza prijave koncentracije, što je bila svojevrsna dozvola da se izvrši vlasničko prestrojavanje.

U medijima su se pojavile spekulacije da je taj potez „privatizacija na mala vrata“ Elektroprivrede Republike Srpske.

Te medijske spekulacije demantovao je danas premijer Republike Srpske Radovan Višković:

„Apsolutno nije tačno. Od prvog dana kad smo sa Vladom Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarali oko projekta izgradnje HES „Gornja Drine“, rečeno je da će Srbija imati udeo 51 odsto, a Republika Srpska 49 odsto, kako bi kao strani investitor išli sa ubrzanim procedurama, a u samoj gradnji taj odnos će biti vraćen na 50:50″, rekao je Višković danas medijima u Trebinju.

Da nije reč o privatizaciji ranije su potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji su kazali da ugovor potpisan između Srbije i Republike Srpske o formiranju zajedničkog preduzeća za hidroelektrane na Drini ne znači preuzimanje ERS od EPS.

Projekat izgradnje HES „Gornja Drina“ predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna snaga iznosila 180,9 MW.

Tagovi: HES Gornja Drina, Elektroprivreda Srbije, Vlada Republike Srpske, Elektroprivreda Republike Srpske
PROČITAJ I OVO
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 66 dolara, potaknute sporim oporavkom proizvodnje u SAD-u nakon vala polarne hladnoće i slabijim dolarom.
Aleksej Miller ponovo izabran za generalnog direktora Gazproma
KARIJERE
Aleksej Miller ponovo izabran za generalnog direktora Gazproma
MOSKVA – Odbor direktora Gazproma jednoglasno je odlučio danas da ponovo izabere Alekseja Millera, aktualnog glavnog izvršnog direktora ruskog plinskog holdinga, na tu funkciju.
Sud produžio mandat Odboru EPCG za još 20 dana
EPCG
Sud produžio mandat Odboru EPCG za još 20 dana
PODGORICA - Skupština akcionara državne Eelektroprivrede (EPCG) neće biti održana 25. februara, kako je to tražila Vlada - vlasnik 99 odsto akcija, odlučio je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.
MOL Grupa predstavila ažuriranu, integriranu dugoročnu strategiju
STRATEŠKI
MOL Grupa predstavila ažuriranu, integriranu dugoročnu strategiju
BUDIMPEŠTA - Upravni odbor kompanije je razmotrio i odobrio ažuriranu, dugoročnu strategiju kompanije MOL Group 2030+ – koja je prvotno predstavljena u listopadu 2016. – u potpunosti integriranu s novom strategijom održivosti i nadopunjena dugoročnom vizijom i ambicijama nakon 2030. godine.
Otvorena prva Shell benzinska crpka u Hrvatskoj
BRENDOVI
Otvorena prva Shell benzinska crpka u Hrvatskoj
ZAGREB - Prva benzinska postaja Shell u Hrvatskoj otvorena je u predgrađu Zagreba Sesvete u ulici Zagrebačka 162.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE