GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU će finansirati cjevovod za vodik od Španjolske do Francuske

EU će finansirati cjevovod za vodik od Španjolske do Francuske
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2023 / 09:56
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Projekt plinovoda za vodik H2Med, između Barcelone i francuskog Marseillea, u kojem učestvuju Španija, Francuska, Portugal i Njemačka, dobio je prvu pozitivnu tehničku ocjenu Evropske komisije kako bi se kvalificirao za finansiranje od strane EU, piše Europa Press.

U januaru ove godine francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je kako će se spomenuti plinovod produžiti do Njemačke, dodavši kako bi izgradnja plinovoda trebala biti završena do 2030. godine, prenosi Bljesak.info.

Kako napominje Europa Press, slijedi daljnja politička analiza nakon koje će u novembru u Briselu biti objavljena konačna lista na kojoj će biti navedeni projekti koji će biti klasificirani kao “od zajedničkog evropskog interesa”.

Krajem 2022. Francuska, Španjolska i Portugal dogovorili su stvaranje zelenog koridora koji će zamijeniti plinovod MidCat. Trebao bi omogućiti transport plina i vodika od Barselone do Marseillea, čime bi se zemljama Pirenejskog poluotoka otvorio pristup energetskom tržištu EU, prenosi Geopolitika.news.

Dva glavna dijela Projekt (H2Med) će se sastojat od dva glavna dijela. Prvi će koridor povezivati Celorica da Beira, koja se nalazi u istočnom dijelu Portugala, sa španskim gradom Samara na sjeverozapadu zemlje (CerZa).

Drugi koridor povezivat će Barselonu s francuskim Marseilleom (BarMar).

Tagovi: cjevovod za vodik
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE