GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i EIB Global financiraju izgradnju vjetroelektrane Vlašić

EU i EIB Global financiraju izgradnju vjetroelektrane Vlašić
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 12:30
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - U sklopu inicijative Global Gateway, EIB Global će osigurati 36 milijuna eura za izgradnju vjetroelektrane Vlašić na području Travnika.

Projekt također ima koristi od 21 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a kanaliziranih kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan.

EIB Global, financijski ogranak Europske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan Europske unije, potpisao je kredit od 36 milijuna eura za izgradnju vjetroelektrane snage 50 MW na visokom platou planine Vlašić, koja se nalazi oko 15 km sjeverozapadno od grada Travnika. Kredit dolazi kao dodatak bespovratnoj pomoći od 21 milijun eura koju je Europska unija dodijelila u prosincu 2023. putem Investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF).

Usklađeno s nacionalnim strategijama za obnovljive izvore energije, postrojenje uključuje do 18 vjetroagregata i njihovo spajanje na nacionalnu energetsku mrežu, a očekuje se proizvodnja 115 GWh/godišnje električne energije. Ova proizvodnja je ekvivalentna energetskoj potražnji 20.000 kućanstava i istisnut će 140.000 tona CO2 godišnje. Osim doprinosa ciljevima zemlje u pogledu obnovljivih izvora energije i smanjenju ovisnosti o ugljenu, ovaj će projekt podržati prijelaz na gospodarstvo s niskom razinom ugljika i promicati održivi razvoj.

“Kao klimatska banka EU-a, ovo strateško ulaganje pokazuje odlučnost EIB-a da poveća svoju financijsku i tehničku podršku za rješavanje izazova povezanih sa zelenom tranzicijom u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Podržava energetske i klimatske ciljeve zemlje, istovremeno potičući otporan gospodarski razvoj koji osigurava stabilnu opskrbu energijom i otvara nova radna mjesta. Za EIB Global, vodećeg financijera energetske tranzicije i klimatskih mjera, važno je podržati sve zemlje i regije i osigurati da ova tranzicija bude pravedna i održiva”, rekao je potpredsjednik EIB-a Kyriacos Kakouris.

S obzirom na predanost Bosne i Hercegovine provedbi Zelene agende, zemlja je već počela ulagati u proizvodnju obnovljive energije, što će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, osigurati čist zrak i potaknuti nacionalno gospodarstvo.

Projekt vjetroelektrane Vlašić — procijenjen na preko 91 milijun eura — prepoznat je kao jedan od vodećih projekata 4 — Obnovljivi izvori energije u Ekonomskom i investicijskom planu EU. Za njegovu izgradnju Europska unija izdvojila je ukupno 21 milijun eura bespovratnih sredstava. Osim sredstava EU, Bosna i Hercegovina daje doprinos od 16,7 milijuna eura, dok KfW Razvojna banka nudi kredit od 16,5 milijuna eura.

Tagovi: EIB Global, vjetroelektrana Vlašić
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE