GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pokušava dogovoriti gornju granicu cijene plina

EU pokušava dogovoriti gornju granicu cijene plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2022 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Zemlje EU-a pokušat će u utorak dogovoriti gornju granicu cijene plina za cijelu EU, nakon višemjesečnih razgovora koji do sada nisu uspjeli prekinuti zastoj između vlada koje se ne mogu složiti o tome hoće li ta mjera ublažiti europsku energetsku krizu.

Ministri energetike iz 27 zemalja članica sastaju se u Bruxellesu kako bi pokušali odobriti ograničenje cijena koje je prošlog mjeseca predložila Europska komisija, što je najnoviji odgovor EU-a na energetsku krizu koju je izazvala Rusija koja je ove godine smanjila isporuke plina Europi, što je dovelo do oštrih skokova cijena.

"Vjerojatno ni jedna država članica nije zadovoljna prijedlogom o kojem raspravljamo", rekao je jedan visoki diplomat EU-a, koji je gornju cijenu plina opisao kao "jedan od najkompliciranijih i najtežih dokumenata koje možete zamisliti".

Zemlje uključujući Belgiju, Poljsku i Italiju kažu da je gornja granica potrebna kako bi se njihova gospodarstva zaštitila od visokih cijena energije, dok Njemačka, Nizozemska i Austrija strahuju da bi to moglo preusmjeriti prijeko potreban plin dalje od Europe.

Drugi diplomati EU-a rekli su da nisu sigurni hoće li biti dogovora u utorak.

Jedna bi opcija mogla biti da se razgovori nastave sve do sastanka čelnika zemalja EU-a u četvrtak, a zatim da ministri ponovno pokušaju odobriti ograničenje cijena sljedeći tjedan.

"Krećemo se u pravom smjeru, ali još nismo stigli", rekao je drugi visoki diplomat EU.

Europska komisija je prošli mjesec predložila uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma, koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Međutim, većina država članica oštro je kritizirala taj prijedlog s obzirom da je gornja granica cijene plina postavljena previsoko, znatno iznad trenutačnih cijena plina, koje su ionako znatno više od uobičajenih.

Tagovi: cijene plina, Europska unija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE