GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU suzdržan prema zahtjevima za hitnim mjerama pomoći sektoru solarnih panela

EU suzdržan prema zahtjevima za hitnim mjerama pomoći sektoru solarnih panela
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - EU mora pri razmatranju eventualnih mjera ograničavanja uvoza solarnih panela uzeti u obzir i planirani razvoj solarne energije, izjavila je povjerenica za financijsku stabilnost, signaliziravši suzdržanost prema zahtjevu domaćih proizvođača za hitnim mjerama pomoći.

EU radi na velikom broju instrumenata potpore solarnoj industriji, rekla je Mairead McGuinness u ponedjeljak u Europskom parlamentu.

Čak 97 posto fotonaponskih ploča trenutno instaliranih u Europi uvezeno je iz trećih zemalja, uglavnom iz Kine.

„Budući da se trenutno u velikoj mjeri oslanjamo na uvoz kako bismo postigli ciljeve upotrebe solarne solarne energije u EU-u, svaka potencijalna mjera mora biti odvagnuta u odnosu na ciljeve koje smo si postavili u energetskoj tranziciji”, naglasila je McGuinness.

EU bi do 2030. trebao imati 750 gigavata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije Sunca, u odnosu na 260 gigavata u 2023. godini, prema planu EK.

Europski proizvođači solarnih panela pozvali su Komisiju da poduzme hitne mjere kako bi se spriječilo zatvaranje domaćih pogona pod cjenovnim pritiskom kineskog uvoza i nagomilanih zaliha u skladištima.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen udruga proizvođača ESMC upozorila je prošli tjedan da bi europski proizvodni kapaciteti mogli biti više nego prepolovljeni u roku od nekoliko tjedana ako im EU hitno ne pomogne.

ESMC traži od EU-a program otkupa viška zaliha solarnih modula kako bi se smanjila prekomjerna ponuda. Zahtijevaju i izmjenu propisa o državnoj potpori i snažniju potporu vlada domaćim proizvođačima.

Ako ne može provesti te mjere u kratkom roku, EU bi također trebao razmotriti mehanizme "zaštite", poput carina i kvota koje bi zakočile uvoz, sugerira udruga.

Povjerenica EU-a rekla je da joj je poznato da su zbog prevelike ponude cijene solarnih panela na globalim tržištima pale više od 40 posto.

EU priprema propise koji bi trebali potaknuti vlade da u javnoj nabavi opreme za 'čistu' tehnolgiju, pored cijena, uzmu u obzir i druge čimbenike, rekla je McGuinness. Komisija priprema i propis prema kojem udio pojedinačnih dobavljača neće smjeti premašiti 65 posto, dodala je .

Podsjetila je i da je Bruxelles u sklopu fleksibilnijih propisa o državnoj potpori već usvojio devet inicijativa za opremu za čistu tehnologiju, uključujući solarne panele, s proračunom većim od 12 milijardi eura.

EU istodobno surađuje sa skupinom zemalja, uključujući SAD i Indiju, na smanjivanju ovisnosti o kineskoj opskrbi, naglasila je McGuinness.

Tagovi: SOLAR, SOLARNI PANELI, OIE, McGuinness, ENERGETIKA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
DEKLARACIJA
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija za naftu i plin MOL među je potpisnicima Antwerpenske deklaracije za europski industrijski dogovor, u čijem je izradi pomoglo Udruženje mađarske kemijske industrije (Mavesz), rekle su strane u zajedničkom priopćenju u srijedu.
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE