GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto nije trebalo intervenirati u cijene premium goriva

Evo zašto nije trebalo intervenirati u cijene premium goriva
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 10:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stručnjak za energetiku Igor Grozdanić smatra da do uredbe o ograničavanju cijena premium goriva nije trebalo doći.

“Prije četiri godine imali smo velikih problema s gorivima, nisu odgovarala europskim odredbama, turisti nisu ni htjeli točiti kod nas. Zamrzavanje cijena premium goriva ne odgovara nikome, najmanje ne građanima. Proizvođači bi mogli zaustaviti proizvodnju i unazaditi cijelu priču oko kvalitete goriva na našim crpkama”, pojasnio je energetičar u emisiji Gost dana televizije N1.

Ako bi ograničenje bilo duže od 30 dana, premium goriva će otići dalje, kaže. Predlaže da se cijena premium goriva tržišno regulira, a cijene običnih goriva se zamrznu.

“Kada nafta ide gore, zarađuju operativne kompanije. Kada nafte ide dolje i rafinerije moraju preživjeti i imati održivost. Ne mogu se do kraja spustiti cijene goriva, u lancu opskrbe mora postojati ekonomska održivost. Još veći problem je što Vlada uzima preko 60 posto od litre goriva sebi, što je legitimno. Sada bi trebala malo popustiti da uzme trošarinu koja je zadana”, kaže.

Predlaže koncept plivajuće trošarine – zamrznuti cijenu na 12 kuna, ne dirati maržu distributerima nego da po toj cijeni modulirati trošarinu u Hrvatskoj. Po njemu, Vlada je trebala pozvati i proizvođače i distributere za stol.

“Bojim se da, ako zima bude hladnija, cijena goriva bi mogla još ići gore. Postoji mnogo problema, nije samo cijena nafte uzrok ovih nedaća. Vidimo da u Britaniji nedostaje vozača”, kaže.

Ponavlja da se cijena premium goriva ne bi trebala ograničavati, ali ne vidi problem da se cijena običnih goriva ograniči i sljedećom uredbom nakon što istekne rok od 30 dana.

Vjeruje da običnih goriva na tržištu ima dovoljno, ali upozorava da to nije dobro za promet. “Naši sugrađani opet će ići u susjedstvo, a strani gosti opet neće tankati kod nas.”

Naša premium goriva nisu petica, ali su četvorka. Obična goriva su trojka, kaže.

“Ljudi se moraju naučiti na tržište, tržišne utakmice i da energente treba tržišno plaćati. Normalno je da distributeri žele zaraditi. Ali ako se napravi pritisak, plin bi mogao ići dolje i sami trgovci bi se mogli nadmetati tko će spustiti cijenu”, kaže Grozdanić.

Možemo! traži smanjenje PDV-a na plin. “Oni traže smanjenje PDV-a za građane na prirodni plin i toplinsku energiju. Ja sam više za toplinsku energiju i mislim da to nije loš prijedlog. Na prirodan plin kao fosilno gorivo malo su zakasnili, ali toplinarstvo je područje koje bi se u budućnosti trebalo razvijati. Bilo bi dobro da građani počnu vjerovati u toplinarstvo i toplinsku energiju – to je budućnost”, navodi stručnjak za energetiku.

Tagovi: cijene goriva, Igor Grozdanić, premium gorivo
PROČITAJ I OVO
Moldavija je platila plinski dug Gazpromu
PLIN
Moldavija je platila plinski dug Gazpromu
KIŠINJOV - Moldavska plinska tvrtka "Moldavijagas" objavila je danas da je "Gazpromu" plaćen dug za plin od 74 milijuna dolara.
Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsku ekonomiju na kraju godine
NAFTNO TRŽIŠTE
Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsku ekonomiju na kraju godine
ZUERICH - Švicarsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju blago usporilo, objavila je u petak vlada, predviđajući da će rasplamsavanje pandemije koronavirusa na pragu zime zakočiti gospodarstvo na kraju godine.
Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
LONDON - Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da trgovci strahuju da bi nova varijanta koronavirusa mogla zakočiti oporavak gospodarstva i potražnje za naftom i rezultirati značajnijim viškom u opskrbi.
Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima
LONDON - Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara nakon procjene velikih proizvođača da će odluka uvoznika o puštanju u promet nafte iz strateških rezervi rezultirati viškom u opskrbi.
Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
INA-MOL-VLADA
Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
ZAGREB - Posljednjih se tjedana ponovno aktualizirala priča o mogućem preuzimanju MOL-ova udjela u Ini u režiji države. Riječ je o sad već pet godina staroj najavi premijera Plenkovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE