GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom počeo isporučivati plin Mađarskoj zaobilazeći Ukrajinu

Gazprom počeo isporučivati plin Mađarskoj zaobilazeći Ukrajinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2021 / 11:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ruski Gazprom je u petak počeo isporučivati plin Mađarskoj putem plinovoda Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka, i plinovoda u jugoistočnoj Europi te tako zaobišao Ukrajinu u isporuci plina Mađarskoj, zbog čega se Ukrajina žali Europskoj komisiji.

Kako je Gazprom ranije izvijestio, 27. rujna potpisana su dva ugovora, za ukupnu količinu do 4,5 milijardi kubičnih metara godišnje, a rok trajanja svakog od ugovora je 15 godina.

Lani je Gazprom Mađarskoj isporučio 8,6 milijardi kubičnih metara plina, što je druga najveća količina u zadnjih 12 godina.

Uoči sklapanja sporazuma Kijev je istaknuo razočaranje njihovim potpisivanjem i najavio prijavu Europskoj komisiji radi ocjene njihove usklađenosti s europskim energetskim zakonodavstvom.

EK je pak izvijestio da proučavaju moguće posljedice novog dugoročnog ugovora između Mađarske i Gazproma o isporuci plina u tu zemlju.

Ranije je generalni direktor ukrajinskog plinskog mrežnog operatora GTS Sergej Makogon rekao da se Kijev boji značajnog smanjenja ili potpunog zaustavljanja tranzita plina u Mađarsku kroz Ukrajinu, u svjetlu dugoročnog ugovora o opskrbi plinom potpisanog između Budimpešte i Gazproma.

Ukrajinski GTS jutros je priopćio da je Ukrajina izgubila mogućnost uvoza prirodnog plina iz Mađarske putem "virtualnog reversa" zbog prestanka tranzita ruskog prirodnog plina preko ukrajinskog teritorija na mađarsku stranu.

Tvrtka je potvrdila da je tranzit plina prema Mađarskoj prekinut u petak sedam sati ujutro.

"Zahtjevi za tranzit plina nisu zaprimljeni, unatoč činjenici da je kapacitet iz Ukrajine za izlaz u Mađarsku ugovoren za cijelu plinsku godinu, od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine, u količini od 24,6 milijuna kubičnih metara dnevno," dodali su u GTS -u Ukrajine.

Mađarski ministar vanjske i trgovačke trgovine Péter Szijjártó ovoga je tjedna energično odbacio kritike zbog sklapanja novog dugoročnog ugovora s Gazpromom.

"U srednjoj Europi opskrba energijom pitanje je nacionalne sigurnosti", rekao je Szijjártó na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

"Za nas srednjoeuropljane ruski plin je glavna opcija, koja nam daje mogućnost da ga ne kupujemo s opskrbom na velike udaljenosti. Mađarska je potpisala ugovor na 15 godina i odbacuje sve pokušaje zadiranja u njezin suverenitet", naglasio je Szijjártó.

S tim u vezi posebno je istaknuo kako Mađarska "ima suvereno pravo potpisati ugovore o opskrbi energentima sa bilo kojom zemljom pod uvjetima koji joj odgovaraju".

"Stoga su napadi na Mađarsku zbog osiguravanja topline domova njenih građana, a također i osiguranja funkcioniranja njene industrije, neprihvatljivi. Mađarska to također vidi kao zadiranje u bilateralne odnose", rekao je političar.

Pozvao Europsku komisiju "da shvati da je Mađarska, budući da nema nalazišta plina, prisiljena kupiti ga".

"Transportne putove određuju oni koji opskrbljuju plinom, a ne oni koji taj plin kupuju", dodao je.

Tagovi: Gazprom, plin, Mađarska, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ENERGENTI
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sastanku Vijeća ministara za energetiku kazao je da Hrvatska podržava zajedničke napore u EU da se situacija u energetskom sektoru riješi kroz postojeće mehanizme kako bi se postigla njegova otpornost, napomenuvši i da je situacija za kućanstva po pitanju električne energije i plina u Hrvatskoj još uvijek stabilna i pod kontrolom.
Cijene nafte iznad 69 dolara, trgovci čekaju OPEC+
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 69 dolara, trgovci čekaju OPEC+
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 69 dolara u očekivanju sastanka vodećih proizvođača i njihove procjene o potencijalnom utjecaju nove varijante koronavirusa na potražnju za gorivom.
UPS: Struja da poskupljuje kontrolisano i uz najavu na vreme
STAVOVI
UPS: Struja da poskupljuje kontrolisano i uz najavu na vreme
BEOGRAD – Preduzeća okupljena u Uniji poslodavaca Srbije smatraju da povećanje cene električne energije za firme treba da bude kontrolisano i uz blagovremenu najavu, kako bi firme na vreme prilagodile svoje poslovanje, jer se samo tako može održati likvidnost i konkurentnost privrede i omogućiti odgovarajući životni standard stanovništva.
Cijene nafte porasle prema 73 dolara, čeka se sastanak vodećih proizvođača
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 73 dolara, čeka se sastanak vodećih proizvođača
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, poduprte procjenama analitičara da će vodeći proizvođači nakon pojave nove varijante koronavirusa odustati od planiranog povećanje opskrbe na početku nove godine.
Ina plasirala obveznice vrijedne dvije milijarde kuna uz kamatu od 0,875 posto
OBVEZNICE
Ina plasirala obveznice vrijedne dvije milijarde kuna uz kamatu od 0,875 posto
ZAGREB - Ina je u srijedu objavila da je upisano dvije milijarde kuna vrijednih obveznica na domaćem tržištu, maksimalni iznos koji je planirala izdati, s rokom dospijeća za 5 godina i uz fiksnu kamatnu stopu od 0,875 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE