GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GEN-I Hrvatska: Otpis troškova kućanstvima na potresom pogođenim područjima

GEN-I Hrvatska: Otpis troškova kućanstvima na potresom pogođenim područjima
OTPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2021 / 20:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka GEN-I Hrvatska je u petak izvijestila da će svojim korisnicima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima otpisati račune za prva tri mjeseca ove godine.

Tvrtka GEN-I Hrvatska pridružila se inicijativi Vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vezano uz tromjesečni otpis troškova korisnicima kategorije kućanstvo na područjima pogođenim potresom krajem 2020. godine, navodi se u priopćenju.

Iz GEN-I pritom najavljuju da će svojim korisnicima usluge "Jeftina struja" koji se nalaze na području Sisačko-moslavačke županije te korisnicima iz dvije općine na području Zagrebačke županije (općine Pokupsko i Kravarsko) otpisati račune za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave Roberta Goloba koji je istaknuo kako je "protekla godina obilježena koronom bila izuzetno izazovna za cijeli svijet, a potresi u Hrvatskoj dodatno su pogoršali situaciju ostavivši brojne građane bez krova nad glavom".

"Kao poduzetnici svjesni smo svoje odgovornosti, a pridruživanjem ovoj inicijativi želimo pomoći da bar malo olakšamo situaciju koja ih je zadesila", izjavio Golob.

Na popisu gradova i općina kojima će GEN-I otpisati račune za prva tri mjeseca ove godine su u Sisačko-moslavačkoj županiji gradovi Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, a u Zagrebačkoj županiji općine Pokupsko i Kravarsk.

Inače, Vlada je na sjednici održanoj 18. siječnja zaključkom obvezala HEP da stanovnike na potresom stradalim područjima oslobodi plaćanja struje za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja premještanja priključka s oštećenih objekata na privremene, te kasnijeg premještanja na nove odnosno obnovljene objekte.

Stožer civilne zaštite je 20. siječnja objavio popis - četiri grada i 10 općina Sisačko-moslavačke županije te dvije općine Zagrebačke županije, u kojima će kućanstva od siječnja do kraja ožujka biti oslobođena plaćanja troškova električne energije i pristojbe HRT-u, i to bez obzira na stupanj pretrpljene štete.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je još kod donošenja odluke, uz napomenu kako Vlada može utjecati na postupanje HEP-a, koji je u državnom vlasništvu, apelirao i na druge opskrbljivače da i oni, ako je moguće, idu u smjeru otpisa potraživanja za električnu energiju na potresom pogođenim područjima.

HEP na području obuhvaćenom odlukom o otpisu ima tržišni udio od 92-93 posto, dok se kao opskrbljivači električne energije tu još javljaju i E.ON i GEN-I, pri čemu se broj kućanstava koje potonji opskrbljuju iznosi oko četiri tisuće, podaci su koje je početkom ovoga tjedna iznio ministar Ćorić.

On je i tada ponovio kako je s tim tvrtkama uspostavljena komunikacija, no kako im, s obzirom da posluju na tržištu takva vrsta otpisa znači i gubitak prihoda. Ipak, kod tih tvrtki postoji dobra volja da na neki način sudjeluju i pokažu socijalnu notu, no pitanje je primjerice bi li se taj otpis odnosio na sva tri mjeseca, kao u slučaju HEP-a, rekao je Ćorić na brifingu na novinare početkom ovoga tjedna.

Najavio je i da se, ako ne dođe do potpunog otpisa s njihove strane te ako računi budu ispostavljeni građanima, razmišlja i o alternativnim opcijama za njihovo namirenje, odnosno refundaciji iz primjerice donacija građana na račun državne riznice.

Tagovi: GEN-I Hrvatska, otpis potraživanja, Robert Golob
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE