GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GEN-I Hrvatska: Otpis troškova kućanstvima na potresom pogođenim područjima

GEN-I Hrvatska: Otpis troškova kućanstvima na potresom pogođenim područjima
OTPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2021 / 20:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka GEN-I Hrvatska je u petak izvijestila da će svojim korisnicima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima otpisati račune za prva tri mjeseca ove godine.

Tvrtka GEN-I Hrvatska pridružila se inicijativi Vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vezano uz tromjesečni otpis troškova korisnicima kategorije kućanstvo na područjima pogođenim potresom krajem 2020. godine, navodi se u priopćenju.

Iz GEN-I pritom najavljuju da će svojim korisnicima usluge "Jeftina struja" koji se nalaze na području Sisačko-moslavačke županije te korisnicima iz dvije općine na području Zagrebačke županije (općine Pokupsko i Kravarsko) otpisati račune za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave Roberta Goloba koji je istaknuo kako je "protekla godina obilježena koronom bila izuzetno izazovna za cijeli svijet, a potresi u Hrvatskoj dodatno su pogoršali situaciju ostavivši brojne građane bez krova nad glavom".

"Kao poduzetnici svjesni smo svoje odgovornosti, a pridruživanjem ovoj inicijativi želimo pomoći da bar malo olakšamo situaciju koja ih je zadesila", izjavio Golob.

Na popisu gradova i općina kojima će GEN-I otpisati račune za prva tri mjeseca ove godine su u Sisačko-moslavačkoj županiji gradovi Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, a u Zagrebačkoj županiji općine Pokupsko i Kravarsk.

Inače, Vlada je na sjednici održanoj 18. siječnja zaključkom obvezala HEP da stanovnike na potresom stradalim područjima oslobodi plaćanja struje za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja premještanja priključka s oštećenih objekata na privremene, te kasnijeg premještanja na nove odnosno obnovljene objekte.

Stožer civilne zaštite je 20. siječnja objavio popis - četiri grada i 10 općina Sisačko-moslavačke županije te dvije općine Zagrebačke županije, u kojima će kućanstva od siječnja do kraja ožujka biti oslobođena plaćanja troškova električne energije i pristojbe HRT-u, i to bez obzira na stupanj pretrpljene štete.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je još kod donošenja odluke, uz napomenu kako Vlada može utjecati na postupanje HEP-a, koji je u državnom vlasništvu, apelirao i na druge opskrbljivače da i oni, ako je moguće, idu u smjeru otpisa potraživanja za električnu energiju na potresom pogođenim područjima.

HEP na području obuhvaćenom odlukom o otpisu ima tržišni udio od 92-93 posto, dok se kao opskrbljivači električne energije tu još javljaju i E.ON i GEN-I, pri čemu se broj kućanstava koje potonji opskrbljuju iznosi oko četiri tisuće, podaci su koje je početkom ovoga tjedna iznio ministar Ćorić.

On je i tada ponovio kako je s tim tvrtkama uspostavljena komunikacija, no kako im, s obzirom da posluju na tržištu takva vrsta otpisa znači i gubitak prihoda. Ipak, kod tih tvrtki postoji dobra volja da na neki način sudjeluju i pokažu socijalnu notu, no pitanje je primjerice bi li se taj otpis odnosio na sva tri mjeseca, kao u slučaju HEP-a, rekao je Ćorić na brifingu na novinare početkom ovoga tjedna.

Najavio je i da se, ako ne dođe do potpunog otpisa s njihove strane te ako računi budu ispostavljeni građanima, razmišlja i o alternativnim opcijama za njihovo namirenje, odnosno refundaciji iz primjerice donacija građana na račun državne riznice.

Tagovi: GEN-I Hrvatska, otpis potraživanja, Robert Golob
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cene goriva u Srbiji
GORIVO
Ovo su nove cene goriva u Srbiji
BEOGRAD - Poznate su nove maloprodajne cene goriva u Srbiji.
Rekordna dobit CEZ-a u 2022.
REKORDI
Rekordna dobit CEZ-a u 2022.
PRAG - CEZ, dominantna češka energetska grupacija, ostvarila je rekordan neto prihod od 80,7 milijardi CZK (3,39 milijardi eura) u 2022., potaknut skokom cijena električne energije i dobiti od trgovanja robom.
EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
INVESTICIJE
EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
TREBINJE – EPS na putu energetska tranzicija planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, a vd direktora te kompanije Miroslav Tomašević najavio je i zamenu starih postrojenja koja rade na ugalj novim.
Cijene nafte stagniraju na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stagniraju na 77 dolara
LONDON - Četvrtak je na svjetskim naftnim tržištima donio stagnaciju cijena.
NO Ine ponovno imenovao Skalickog, Šimovića i Zovka za članove Uprave
KADROVI
NO Ine ponovno imenovao Skalickog, Šimovića i Zovka za članove Uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Ine u četvrtak je na prijedlog Vlade RH ponovno imenovao Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka za članove Uprave te kompanije, priopćeno je iz Ine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE