GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gen-I ogorčen zbog odluke o istražnom povjerenstvu

Gen-I ogorčen zbog odluke o istražnom povjerenstvu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 08:37
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski je parlament jučer usvojio inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva o poslovanju tvrtki Gen-I i Star Solar i navodnom nezakonitom financiranju Pokreta Svoboda.

Tajnim glasovanjem 19 državnih vijećnika podržalo je zahtjev za određivanje istrage, 15 ih je bilo protiv.

Inicijativu za određivanje parlamentarne istrage podnio je SDS-ov zastupnik Andrej Poglajen, a prijedlog je službeno podnijela interesna skupina lokalnih interesa. Svrha parlamentarne istrage je, između ostalog, objasniti i razjasniti sve činjenice i okolnosti te ocijeniti stvarno stanje o navodnom financijskom iscrpljivanju tvrtke Gen-I i nezakonitom financiranju predizborne kampanje Pokreta za slobodu. stranke za parlamentarne izbore 2022. godine, proizlazi iz zahtjeva za određivanje parlamentarne istrage.

Članovi istražnog povjerenstva utvrdit će ulogu i odgovornost bivšeg predsjednika uprave tvrtke Gen-I i sadašnjeg premijera Roberta Goloba u razdoblju dok je ta tvrtka bila pod dominantnim utjecajem ili u vlasništvu države, odnosno s iz kojeg je interesa navodno postupao protuzakonito ili protivno važećim zakonima.

Zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva, koji je prihvatilo Državno vijeće, a koje bi istražilo i poslovanje tvrtke Gen-I je, navodi uvjerenje najvećeg trgovca strujom u državi, nezakonito i protuustavno. Cilj joj je doći do što šireg broja podataka koji bi mogli poslužiti za diskreditaciju tvrtke, smatraju.

“Cilj zadanog zahtjeva za parlamentarnu istragu je protuustavnim i nezakonitim metodama doći do što većeg broja podataka, kako poslovno povjerljivih tako i privatnih, te kršenjem nekih ključnih Ustavom zaštićenih prava, poput prava na privatno vlasništvo i pravo na slobodnu gospodarsku inicijativu. Zahtjevi su po potrebi selektivno javno objavljivani i iskorišteni za diskreditaciju tvrtke s ciljem nanošenja nepopravljive i nenadoknadive poslovne štete", priopćio je Gen-I nakon jučerašnjeg glasovanja u Državnom vijeću.

Zahtjev za parlamentarnu istragu u ovakvom obliku, prema zaključcima pravnih mišljenja dobivenih u Gen-I, može predstavljati samo "ponovnu zlouporabu instituta ustavne kategorije parlamentarne istrage, tešku zlouporabu države Vijeće kao državna institucija i grubo miješanje u demokratsko i ustavno uređenje”. Gen-I će kontinuirano obavještavati javnost o daljnjim koracima u zaštiti svojih poslovnih interesa i Ustavom zaštićenih prava.

Iz tvrtke su podsjetili na argumente koji su preko zastupnika Mirka Bandljea upućeni Državnom vijeću. Prema njihovom uvjerenju, zahtjev za parlamentarnom istragom ne samo da je sadržajno neutemeljen i ničim opravdan, već je na razini pamfleta. “Nije definiran predmet rasprave, niti su opisani navodni događaji koji bi trebali biti sporni ili nisu ni navedeni, a pogotovo ne vremenski. Neki od ključnih podataka na kojima se temelji zahtjev su čak potpuno neistiniti", napisali su.

Prema njihovoj ocjeni, potpuno nedefiniran predmet istrage znači da bi ona mogla obuhvatiti poslovanje tvrtke unatrag 20 godina.

“Time bi se stvorila praksa prema kojoj bi političar mogao na temelju potpuno nespecificiranih ili čak izmišljenih izjava doći do poslovno povjerljivih i osjetljivih podataka bilo koje slovenske tvrtke, koju bi jedna od političkih stranaka iz raznih razloga uzela za metu, “ upozorili su..

Da se radi o besmislenim i nedefiniranim transakcijama koje su međusobno vremenski potpuno isprepletene, smatraju oni, proizlazi i iz činjenice da sadašnji nositelji javnih funkcija u vezi s Gen-I nisu ni teoretski

Tagovi: Gen-I, Gen energija, golob, poglajen
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE