GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gorivo poskupjelo i u Sloveniji

Gorivo poskupjelo i u Sloveniji
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će rasti uz nepromijenjene trošarine.

Na benzinskim postajama izvan autocesta bezolovni benzin od 95 oktana poskupjet će za 2,8 centi na 1,519 eura po litri, a dizel za 0,4 centa na 1,527 eura po litri. Poskupjet će i lož ulje, i to za 0,2 centa na 1,172 eura po litri.

Za litru bezolovnog motornog benzina, uz nepromijenjenu trošarinu koja trenutno iznosi 0,45824 eura po litri, na benzinskim postajama izvan raskrižja autoceste u novom će se 14-dnevnom roku morati izdvojiti 1,519 eura po litri ( prije promjene, 1,491 eura po litri), na 50 litara je 75,95 eura. Da se cijene bezolovnog benzina ne reguliraju, prema procjenama Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, za litru bezolovnog benzina trebalo bi izdvojiti oko 1,581 euro po litri.

Uz nepromijenjenu trošarinu, koja trenutno iznosi 0,42538 eura po litri, litra dizela u novom će razdoblju na benzinskim postajama izvan raskrižja za autocestu iznositi 1,527 eura po litri (prije izmjene 1,523 eura po litri), što je za 50 litara iznosi 76,35 eura. Kad se ne bi regulirale cijene dizela i istodobno potrošači oslobodili plaćanja doprinosa za obnovljive izvore energije i kogeneraciju toplinske i električne energije, prema podacima ministarstva, za litru dizela trebalo bi izdvojiti oko 1602 eura po litri.

Za litru lož ulja, uz nepromijenjenu trošarinu koja trenutno iznosi 0,15085 eura po litri, u novom 14-dnevnom razdoblju trebat će izdvojiti 1,172 eura po litri (prije promjene 1,170 eura po litri). . Za naručenu količinu od 1000 litara lož ulja potrošač će tako platiti 1172 eura (bez prijevoza). Da cijene lož ulja nisu regulirane, za litru bi se trebalo izdvojiti oko 1270 eura. Za kupnju 1.000 litara potrošač bi platio 1.270 eura, što znači da sa spremnikom od 1.000 litara potrošač uštedi 98 eura, piše ministarstvo.

Marže trgovaca ograničene su sukladno uredbi Vlade, koju je usvojila na današnjoj dopisnoj sjednici, a mogu iznositi najviše 0,0783 eura za litru dizelskog goriva i 0,0794 eura za litru bezolovnog benzina, a za lož ulje maksimalno 0,08 eura po litri.

Kako ministarstvo također ističe u priopćenju, navedene cijene pojedinih naftnih derivata u prosjeku su oko 10 posto niže od prosječnih cijena u EU te oko 15 posto niže u odnosu na veće članice poput Njemačke, Francuske i Italije.

Cijene ovih naftnih derivata izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata. Istovremeno, trgovcima su ograničene marže sukladno Uredbi Vlade o formiranju cijena određenih naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta.

Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE