GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gorivo poskupjelo i u Sloveniji

Gorivo poskupjelo i u Sloveniji
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će rasti uz nepromijenjene trošarine.

Na benzinskim postajama izvan autocesta bezolovni benzin od 95 oktana poskupjet će za 2,8 centi na 1,519 eura po litri, a dizel za 0,4 centa na 1,527 eura po litri. Poskupjet će i lož ulje, i to za 0,2 centa na 1,172 eura po litri.

Za litru bezolovnog motornog benzina, uz nepromijenjenu trošarinu koja trenutno iznosi 0,45824 eura po litri, na benzinskim postajama izvan raskrižja autoceste u novom će se 14-dnevnom roku morati izdvojiti 1,519 eura po litri ( prije promjene, 1,491 eura po litri), na 50 litara je 75,95 eura. Da se cijene bezolovnog benzina ne reguliraju, prema procjenama Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, za litru bezolovnog benzina trebalo bi izdvojiti oko 1,581 euro po litri.

Uz nepromijenjenu trošarinu, koja trenutno iznosi 0,42538 eura po litri, litra dizela u novom će razdoblju na benzinskim postajama izvan raskrižja za autocestu iznositi 1,527 eura po litri (prije izmjene 1,523 eura po litri), što je za 50 litara iznosi 76,35 eura. Kad se ne bi regulirale cijene dizela i istodobno potrošači oslobodili plaćanja doprinosa za obnovljive izvore energije i kogeneraciju toplinske i električne energije, prema podacima ministarstva, za litru dizela trebalo bi izdvojiti oko 1602 eura po litri.

Za litru lož ulja, uz nepromijenjenu trošarinu koja trenutno iznosi 0,15085 eura po litri, u novom 14-dnevnom razdoblju trebat će izdvojiti 1,172 eura po litri (prije promjene 1,170 eura po litri). . Za naručenu količinu od 1000 litara lož ulja potrošač će tako platiti 1172 eura (bez prijevoza). Da cijene lož ulja nisu regulirane, za litru bi se trebalo izdvojiti oko 1270 eura. Za kupnju 1.000 litara potrošač bi platio 1.270 eura, što znači da sa spremnikom od 1.000 litara potrošač uštedi 98 eura, piše ministarstvo.

Marže trgovaca ograničene su sukladno uredbi Vlade, koju je usvojila na današnjoj dopisnoj sjednici, a mogu iznositi najviše 0,0783 eura za litru dizelskog goriva i 0,0794 eura za litru bezolovnog benzina, a za lož ulje maksimalno 0,08 eura po litri.

Kako ministarstvo također ističe u priopćenju, navedene cijene pojedinih naftnih derivata u prosjeku su oko 10 posto niže od prosječnih cijena u EU te oko 15 posto niže u odnosu na veće članice poput Njemačke, Francuske i Italije.

Cijene ovih naftnih derivata izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata. Istovremeno, trgovcima su ograničene marže sukladno Uredbi Vlade o formiranju cijena određenih naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta.

Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura
U PLUSU
Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura
PODGORICA – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prošloj godini ostvario rekordan profit od 35,7 miliona EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Aleksandar Mijušković, i dodao da je poslovni put od 2021. obilježen istorijskim rezultatima.
Za četiri godine prvi pogon za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo
INOVACIJE
Za četiri godine prvi pogon za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Proizvođač biogoriva Firefly otkrio je planove za prvo komercijalno postrojenje na svijetu za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo (SAF).
Uzlet cijena nafte zbog sve vjerojatnijeg iranskog napada na Izrael
NAFTNO TRŽIŠTE
Uzlet cijena nafte zbog sve vjerojatnijeg iranskog napada na Izrael
LONDON - Američka sirova nafta probila se u petak iznad 87 dolara po barelu jer su cijene ojačale zbog izvješća da se Izrael priprema za izravan napad Irana ovog vikenda, što bi bila najveća eskalacija bliskoistočnih napetosti od početka rata Izraela i Hamasa prošlog listopada .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE