GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčki IPTO planira akvizicije u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

Grčki IPTO planira akvizicije u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2023 / 08:36
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Grčki državni operator prenosnog sistema električne energije IPTO namerava da proširi svoje prisustvo na Balkanu i u širem regionu Jugoistočne Evrope.

Predsjednik i generalni direktor Manos Manusakis izjavio je nedavno na OT Forumu da se već vode pregovori da IPTO, poznat i po grčkom akronimu Admie, kupi udele u operatorima prenosnog sistema – TSO-ovima susednih zemalja, prenosi portal Balkan Green Energy News.

Prespanski sporazum iz 2018. između Grčke i Sjeverne Makedonije je osnova za potencijalni ulazak grčke kompanije, a mogućnost da se zapadnobalkanske države pridruže Evropskoj uniji takođe otvara nove prilike.

Manusakis obećava obostranu korist svakom operatoru koji bude želio saradnju, uz tvrdnju da IPTO ima veliku kapitalnu bazu i zdrave finansije kojima može da pruži podršku u energetskoj tranziciji i investicijama u mrežu i interkonekcije u regionu. Među zemljama u čijim TSO-ovima bi kompanija koju vodi kupila udjele izdvojio je Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru.

Između IPTO-a i sjevernomakedonskog operatora MEPSO već su vođeni pregovori, ali vlada u Skoplju nije voljna da proda dio svog TSO-a stranim investitorima. To je strateška kompanija koja može uticati u određenoj mjeri na bezbjednost zemlje, pa treba da ostane pod kontrolom vlade, izjavio je ranije ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

IPTO je u junu postigao sporazum o stupanju na čelo projekta EuroAsia Interconnector za podmorsku elektroenergetsku vezu kapaciteta dva gigavata između Grčke, Kipra i Izraela. U međuvremenu su o uključivanju u tu investiciju memorandume o razumijevanju potpisali i kiparska vlada i državna kompanija TAQA (Abu Dhabi National Energy Co.) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osim toga, projekat je promijenio ime u Great Sea Interconnector. Očekuje se da će izgradnja početi sledeće godine. IPTO je u komunikaciji i sa investitorima iz Izraela i drugdje sa Bliskog istoka koji su izrazili interesovanje da učestvuju. Njihovo pridruživanje bi bilo viđeno kao posebno korisno, budući da bi tako bila poslata poruka da je riječ o pravom međunarodnom projektu koji bi doneo koristi na mnogo širem planu od tri zemlje koje obuhvata.

Manusakis je otkrio da su se kompaniji IPTO u poslednje vrijeme obratili i investicioni fondovi iz Sjedinjenih Država i drugih krajeva sveta zainteresovani da postanu suvlasnici.

Great Sea Interconnector je za Grčku jedan od glavnih projekata koji bi joj omogućili da postane energetsko čvorište u širem području. Cilj je da se omogući protok zelene energije iz Sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka u Grčku i dalje do Centralne Evrope, kroz takozvani vertikalni koridor. IPTO upravo zato traži mogućnosti za partnerstva, uključujući na Zapadnom Balkanu.

Potpredsjednik IPTO-a Joanis Margaris izjavio je ranije da interkonekcije sa Sjevernom Afrikom i Bliskim istokom imaju smisla jedino ukoliko ta električna energija može da stigne do Centralne Evrope.

Pored toga, Grčka i njeni susjedi pojačavaju prekogranične kapacitete. Ove godine je radi povećavanja međusobne razmjene pušten u rad dalekovod od 400 kilovolti od Nee Sante preko bugarske granice do Marice.

U okviru desetogodišnjeg plana razvoja, IPTO posebno gura podizanje kapaciteta ka Italiji sa 500 megavata na 1,5 gigavata. Planira da pre kraja decenije uspostavi dodatnu vezu sa Albanijom, kojom bi tok povećao za bar dvije stotine megavata.

Nedavno je takođe pregovarao sa turskim pandanom TEİAŞ da do 2029. izgrade dalekovod od 400 kilovolti kojim bi ukupnu snagu na granici povećali za 600 megavata.

Treba pomenuti i dva privatna projekta podvodnih kablova koji bi išli do Egipta. IPTO je ove godine krenuo u ekskluzivne pregovore o ulasku u jedan, GREGY, sa udjelom od 33,3 odsto. Druga potencijalna investicija je nazvana Greece-Africa Power Interconnector (GAP).

Tagovi: IPTO, energetika, makedonija, crna gora, srbija
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE