GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Petrol u prvom polugodištu ponovno u plusu

Grupa Petrol u prvom polugodištu ponovno u plusu
PROFIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2023 / 12:25
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Petrol u prvom je polugodištu ostvarila neto dobit od 52,8 milijuna eura, nakon što je u isto vrijeme prošle godine imala gubitak od 1,3 milijuna eura. Prihodi od prodaje smanjeni su 17 posto na godišnjoj razini na 3,4 milijarde eura zbog nižih cijena energenata i manjeg obujma trgovanja električnom energijom i prirodnim plinom.

Prema objavi na stranicama Ljubljanske burze, koncern je u prvih šest mjeseci ove godine prodao 1,86 milijuna tona goriva i derivata, što je postotak manje nego u istom razdoblju 2022. godine.

Pad prodaje rezultat je regulacije cijena naftnih derivata u prošloj godini, kada su cijene naftnih derivata veći dio razdoblja bile niže nego u susjednim zemljama, što je tada povećalo prodaju, pišu iz Petrola. Osim toga, početkom prošle godine, zbog neizvjesne situacije na tržištu nafte, kupci su gomilali zalihe, podsjetili su.

Korigirana bruto dobit u promatranom je razdoblju iznosila 264,7 milijuna eura, što je osam posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

U međuvremenu je operativna dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) iznosila 116,3 milijuna eura (48,5 milijuna eura u ovo doba prošle godine). Najveći rast EBITDA-e zabilježen je u segmentu prodaje goriva i derivata kao rezultat blaže regulacije cijena pojedinih naftnih derivata.

Operativni troškovi grupe porasli su za 17 posto na godišnjoj razini, na 275,1 milijun eura, uglavnom zbog viših cijena energije i viših troškova rada. Povećanje troškova rada inače se tumačilo visokom inflacijom.

Za ulaganja u dugotrajnu imovinu i dugoročna financijska ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine izdvojeno je 36,2 milijuna eura. U energetsku tranziciju izdvojeno je 36,8 posto ulaganja.

Na uvjete poslovanja utječe neizvjesnost oko rata u Ukrajini, a na poslovanje Grupe Petrol utječe i regulacija cijena goriva i energije na središnjim tržištima Grupe, poput Slovenije i Hrvatske, ističu u Petrolu.

Prema njihovim riječima, uvjeti poslovanja ove su godine dosta drugačiji nego lani. Dok su u značajnom dijelu prve polovice 2022. godine prodajne cijene nekih naftnih derivata bile čak niže od nabavnih, ove je godine regulacija umjerenija i omogućuje im pokrivanje troškova u Sloveniji, a u lipnju 2023. iu Hrvatskoj ublažila regulativu, istaknuli su.

Poslovni rezultati grupe, koja zapošljava 6.954 ljudi, u skladu su s planovima, rekla je predsjednica Uprave tvrtke Nada Drobne Popović.

„Zadovoljni smo poslovanjem na području energetske tranzicije, posebice ohrabrujućim rezultatima u prodaji energetskih rješenja te u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Energetskom tranzicijom želimo podržati državu, kućanstva i gospodarstvo u provedbi zelene tranzicije, ne samo u Sloveniji, već i u regiji jugoistočne Europe", rekla je.

Među ovogodišnjim prioritetnim razvojnim projektima istaknula je intenzivan proces obnove prodajne mreže u smjeru razvoja nove generacije prodajnih mjesta.

Grupacija nastavlja projekt digitalizacije opskrbnog lanca Oil&Gas E2E čija je svrha optimizacija logistike te nastavlja ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

U sklopu strateške obnove prodajne mreže privode kraju investicije u 10 prodajnih mjesta u Hrvatskoj (tri u Istri, četiri u Dalmaciji i tri u okolici Zagreba). U Sloveniji je u srpnju započela kompletna rekonstrukcija dvaju prodajnih mjesta na južnoj ljubljanskoj obilaznici (Barje jug i Barje sever), koja bi trebala biti dovršena do kraja godine.

Dotaknuli su se i nedavnih poplava. Kako su objasnili, tri njihova prodajna mjesta - Nazarje, Otiški vrh i Žerjav - i dalje su zatvorena s ove adrese, no nastoje ih što prije otvoriti. Zbog oštećenja plinovoda do daljnjega je u prekidu i opskrba toplinskom energijom i prirodnim plinom i to za dio kućanstava u općinama Mežica, Črna na Koroškem i Prevalje. Procjenu štete na svojim objektima i infrastrukturi još nemaju.

Iz Petrola su istaknuli i da su se u okviru solidarne pomoći fokusirali prvenstveno na svoje nastradale zaposlenike, pomažući im "i financijski i drugim mjerama", a na inicijativu Vlade svojim kupcima kućanstvima u najugroženijima omogućuju područja do kraja ove godine plaćanje električne energije po cijeni od jednog eura po megavat satu.

Matično društvo Petrol u prvom je polugodištu ostvarilo 49,8 milijuna eura čiste dobiti (u isto vrijeme lani gubitak 27,6 milijuna eura) i 2,6 milijardi eura prihoda od prodaje (u isto vrijeme lani 3,1 milijardu eur

Tagovi: Petrol, nafta, struja, plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE