GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HOPS povećava kibernetičku sigurnost

HOPS povećava kibernetičku sigurnost
SIGURNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 17:24
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Europska unija sufinancira projekt 'Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava' (CEKOM) iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Radi se o projektu koji je započet s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva provedbom aktivnosti na istraživanju i razvoju i inovacijama i suradnjom sa znanstveno-istraživačkim institucijama u području kibernetičke sigurnosti sustava upravljanja.

Projekt sufinancira Europska unija, a vodi tvrtka CS Computer Systems, dok su partneri iz poslovnog sektora: Hrvatski operator prijenosnog sustava i Končar - Inženjering za energetiku i transport (Končar KET) te Odjel za Nacionalni CERT Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CarNET) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Djelatnici HOPS-a pri tome rade na aktivnostima izrade platforme za prikupljanje, analizu i vizualizaciju komunikacijskih tokova, procjenu rizika te modeliranje sigurnosnih politika sustava za nadzor, mjerenje i upravljanje (SCADA) u svrhu istraživanja mogućnosti kontinuiranog unapređenja kibernetičke sigurnosti u sustavima daljinskog vođenja. Temeljna svrha projekta vođena je potrebama industrije kako bi se razvila učinkovita rješenja i povećao podigao kapacitet gospodarstva s krajnjim ciljem uspješne komercijalizacije razvijenih rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava. Partneri na projektu će razviti prototip sigurnosnog sustava kao skup metodologija, alata i usluga primjenjivih u području aktivnog upravljanja kibernetičkom sigurnošću upravljačkih sustava, što će se neposredno odraziti i na unapređenje sigurnosti nacionalne kritične infrastrukture.

Projekt se provodi u razdoblju 1. srpnja 2020. - 1. srpnja 2023. godine. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta su 25,59 kuna, dok će iz EFRR-a biti sufinancirano 17,51 mil. kuna, izvijestio je HOPS.

Tagovi: Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava, Europski fond za regionalni razvoj
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE