GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižom cijenom plina i struje za kućanstva

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižom cijenom plina i struje za kućanstva
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 13:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kućanstva u EU plaćala su u prvoj polovini godine najvišu cijenu plina i struje otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke, a Hrvatska je bila među zemljama s najnižim cijenama, znatno ispod europskog prosjeka

Prosječna cijena struje za kućanstva u EU porasla je u prvoj polovini godine za 14,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dosegnuvši 28,9 eura za 100 kilovatsati, izračunao je Eurostat.

U drugoj polovini 2022. godine bila je porasla za 19,8 posto.

Prosječna cijena plina bila je pak u razdoblju od siječnja do lipnja viša za 37,7 posto viša nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 11,87 eura za 100 kilovatsati.

U drugoj polovini prošle godine porasla je nešto više od 45 posto.

Cijene oba energenta na najvišoj su razini otkada Eurostat objavljuje podatke, navodi se u izvješću, uz napomenu da poskupljenje u ovoj godini odražava snažan rast cijene prirodnog plina u uvjetima smanjenog uvoza iz Rusije i potrage za drugim dobavljačima.

Vlade su uspostavile mehanizme kako bi ublažile pritisak visokih računa na potrošače, posegnuvši, između ostalog, i za subvencijama, podsjećaju statističari.

Odražavajući državne mjere potpore, udio poreza i nameta u računima za potrošnju plina i struje ponovo se smanjio, primjećuju u Eurostatu. U računima za struju spustio se s 23 na 19 posto, a u cijenama plina s 27 na 19 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Vlade su ipak počele smanjivati potporu, što je također utjecalo na cijene, napominju statističari.

Nizozemska je obustavila porezne olakšice i udvostručila namete za struju, pa su računi za struju kućanstava, izraženi u nacionalnoj valuti, bili 10 puta veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, što je najveći skok u EU.

Veliko poskupljenje struje, izraženo u nacionalnoj valuti, zabilježile su i Litva, za 88 posto, Rumunjska, za 77 posto, i Latvija, za 74 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najviše se pak smanjila cijena struje za kućanstva u Španjolskoj, za 41 posto. Slijedi Danska s padom cijena za 16 posto.

U Hrvatskoj su kućanstva u prvoj polovini godine struju u prosjeku plaćala 14,8 eura za 100 kilovatsati, kada se uključe svi nameti, za 9,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U drugoj polovini 2022. bila je poskupjela za 12,6 posto.

Blizu je Hrvatskoj Malta sa cijenom 100 kilovatsati za kućanstva u prvoj polovini godine nešto manjom od 13 eura.

Najnižu prosječnu cijenu, izraženu u eurima, plaćala su kućanstva u Bugarskoj i Mađarskoj, od 11,4 eura odnosno 11,6 eura za 100 kilovatsati.

Najvišu cijenu, izraženu u eurima, plaćala su pak nizozemska i belgijska kućanstva, od 47,5 odnosno 43,5 eura za 100 kilovatsati. Blizu su i Rumunjska i Njemačka gdje ih je u prosjeku stajala 42 odnosno 41,3 eura, navodi Eurostat.

Plin je u prvoj polovini godine bio skuplji za kućanstva u 20 zemalja EU-a nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, utvrdio je Eurostat.

Hrvatska je u skupini tri zemlje s neznatno nižim cijenama, iskazanim u nacionalnoj valuti, za 0,6 do 0,5 posto, zajedno s Italijom i Estonijom.

U Litvi zadržale su se na razini prve polovine prošle godine.

Najviše je pak poskupio plin za kućanstva u Latviji i Rumunjskoj, gdje su mu cijene više nego udvostručene. U Austriji i Nizozemskoj bile su dvostruko više, a u Irskoj porasle su za 73 posto.

Hrvatska je i u skupini zemalja s najnižom prosječnom cijenom plina za kućanstva u prvoj polovini godine, od 4,1 euro za 100 kilovat sati. Niža je bila samo u Mađarskoj gdje je iznosila 3,4 eura.

Najskuplji plin plaćala su pak kućanstva u Nizozemskoj i Švedskoj gdje je stajao 24,8 odnosno 21,9 eura, pokazuju Eurostatovi podaci.

Tagovi: plin, struja, Europska komsija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su ispod 83 dolara pod pritiskom skoka zaliha u SAD-u i signala iz američke središnje banke da neće žuriti sa sniženjem kamatnih stopa.
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
GEOTERMALNI IZVORI
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
ZAGREB - Britanska kompanija Cindrigo izvijestila je Londonsku burzu o konačnom početku bušenja na istražnom polju geotermalnih izvora Slatina 3 u Virovitičko-podravskoj županiji, koje je u rujnu 2022., u pretežnom vlasničkom udjelu, otkupila od poduzetnika Marinka Mikulića.
EPS će u obnovljive izvore ulažiti 5,4 milijarde evra do 2030.
INVESTICIJE
EPS će u obnovljive izvore ulažiti 5,4 milijarde evra do 2030.
BEOGRAD - Vršilac dužnosti generalnog direktora „EPS AD“ Dušan Živković rekao je da je zaključno sa 2030. godinom za ulaganje u nove obnovljive izvore energije (OIE-vetar i solar) predviđeno oko 3,5 milijardi evra.
Vlada FBiH odobrila zaduženje za izgradnju VE na Vlašiću: Projekt vrijedan 36 milijuna eura
OIE
Vlada FBiH odobrila zaduženje za izgradnju VE na Vlašiću: Projekt vrijedan 36 milijuna eura
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju obveza po Ugovoru o financiranju Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke za realizaciju Projekta vjetroelektrane Vlašić u iznosu do 36.000.000 eura, te isti uputio Parlamentu FBiH na usvajanje.
Barel nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 83 dolara pod utjecajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE