GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Emisije metana ponovno su porasle prošle godine

IEA: Emisije metana ponovno su porasle prošle godine
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 12:34
Autor: SEEbiz
PARIZ - Emisije metana proizvedene u energetskom sektoru prošle su godine dosegle gotovo rekordne razine, unatoč tehnologiji koja je već dostupna za njihovo smanjenje i ne košta mnogo, upozorila je Međunarodna agencija za energiju u danas objavljenom izvješću o emisijama tog stakleničkog plina.

Zagađenje metanom raste već tri godine zaredom, napisala je IEA i dodala da dvije trećine emisija dolazi iz samo deset zemalja. Među njima su Kina, SAD i Rusija, sažimaju izvješće strane novinske agencije.

Prema ukupnoj procjeni IEA-e, lani je proizvodnjom i izgaranjem fosilnih goriva u industriji u atmosferu ispušteno 120 milijuna tona metana, što je nešto više nego godinu prije i blizu rekordne vrijednosti iz 2019. godine.

“Emisije metana iz operacija povezanih s fosilnim gorivima i dalje su neprihvatljivo visoke. Nema razloga da ostanu tako visoke", upozorio je Tim Gould, glavni energetski ekonomist u agenciji, u današnjoj izjavi za medije. Prema izračunima IEA-e, lani bi se bez dodatnih troškova mogli smanjiti za 40 posto.

Gould je izrazio nadu da će ove godine doći do prekretnice na ovom području, tako da će zemlje i tvrtke čije se poslovanje temelji na fosilnim gorivima implementirati obećanja o smanjenju zagađenja u konkretne politike.

Smanjenje emisije metana, koji je uz emisiju ugljičnog dioksida glavni pokretač globalnog zatopljenja, ključno je za postizanje globalnih ekoloških ciljeva, istaknula je IEA. Ako želimo ograničiti globalno zagrijavanje, te bi se emisije morale smanjiti za 75 posto, rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

Prema Programu UN-a za okoliš (UNEP), metan je odgovoran za oko 30 posto globalnog zatopljenja kakvog doživljavamo danas. Oko 40 posto ispušta se u atmosferu iz prirode, uglavnom močvarnih područja, a za preostali dio zaslužni su ljudi, ponajviše kroz poljoprivredne aktivnosti - primjerice, uzgoj goveda i ovaca te uzgoj riže. Slijedi energetski sektor, gdje metan izlazi iz energetske infrastrukture poput cjevovoda, a također se namjerno ispušta u zrak tijekom radova na održavanju te infrastrukture.

Tagovi: metan, iea, energetika, MEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ENERGIJU
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE