GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA pokreće program opskrbe mineralima

IEA pokreće program opskrbe mineralima
MINERALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 17:08
Autor: SEEbiz
PARIZ - Međunarodna agencija za energiju (IEA) pokreće program opskrbe mineralima ključnim za sigurnu opskrbu energijom budući da potražnja ubrzano raste, a proizvodnja je koncentrirana u nekoliko proizvođača, rekao je izvršni direktor Fatih Birol.

Birol je istaknuo novi sigurnosni izazov u opskrbnom lancu energetskih tehnologija, napominjući da trenutna potražnja nadmašuje proizvodne mogućnosti. Osim toga, izrazio je zabrinutost zbog koncentracije proizvodnih pogona za te kritične minerale u samo nekoliko zemalja.

Inspiriran IEA-inim sigurnosnim mehanizmom za naftu, koji nalaže zemljama članicama da održavaju zalihe nafte u vrijednosti od 90 dana za globalne poremećaje u opskrbi, novi sigurnosni program kritičnih minerala ima za cilj osigurati pouzdanu opskrbu esencijalnim mineralima.

Kina trenutačno dominira u proizvodnji 30 od 50 kritičnih materijala, uključujući rijetke zemlje, te je uvela izvozna ograničenja za određene minerale kako bi zaštitila svoj strateški položaj. Kako zemlje intenziviraju napore za smanjenje emisija, potražnja za kritičnim mineralima poput litija, bakra, nikla, kobalta, mangana, grafita i elemenata rijetke zemlje je porasla.

Potez IEA-e naglašava važnost rješavanja pitanja vezanih uz volatilnost cijena i sigurnost lanaca opskrbe mineralima. Agencija je ranije upozorila da, unatoč prelasku na obnovljive izvore energije, geopolitika ostaje značajan čimbenik koji treba razmotriti.

U srpnju prethodne godine, IEA je objavila svoj pregled tržišta kritičnih minerala, nakon čega je uslijedilo domaćinstvo prvog međunarodnog sastanka na vrhu u rujnu, s fokusom na kritične minerale i njihovu ulogu u prijelazu na čistu energiju. Nadolazeći program sigurnosti kritičnih minerala odražava proaktivan pristup osiguravanju stabilne i sigurne opskrbe esencijalnim mineralima usred globalnog poriva prema čišćoj energetskoj budućnosti.

Tagovi: MINERALI, BITOL, KINA, IEA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE