GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: Dotok plina kod Grubišnog Polja je nestvaran

Ina: Dotok plina kod Grubišnog Polja je nestvaran
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 08:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - INA je nedavno objavila da je kod Grubišnog Polja otkrila veliko nalazište plina i pokrenula postupak za izdavanje dozvola kako bi što prije počela eksploatacija

Na mjestu gdje su trajali višemjesečni istražni radovi i ispitivanja, samo glava bušotine daje naslutiti da ovdje slijedi ozbiljan posao, izvještava HRT.

Na bušotini Veliki Rastovac 1, otprilike 20-ak kilometara od središta Grubišnog Polja radovi su trajali tijekom svibnja i lipnja. Količine plina koje su ovdje pronađene tolike su da se željno iščekuje njihovo što skorije komercijalno iskorištavanje.

'Prilikom testiranja ostvarili smo maksimalan dotok od 140 tisuća kubičnih metara na dan što otprilike predstavlja oko 7% Inine proizvodnje', rekao je Goran Jović, direktor istraživačkog odjela Ine.

Kaže da je ležište toliko veliko da u proizvodnju žele uključiti još jednu bušotinu. Preduvjet za daljnja ulaganja ishođenje je takozvanog eksploatacijskog polja.

'Mi planiramo izgraditi priključni plinovod te pustiti polje u proizvodnju 2027. godine sukladno trenutačnom planu za dobivanje dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj', ističe Jović.

U Grubišnom Polju također su presretni jer od ovoga ljeta i njihov proračun zahvaljujući plinskim nalazištima raste. S dvije bušotine u tom kraju tvrtka Podzemno skladište plina u sustav već isporučuje i do petnaest posto ukupne domaće proizvodnje.

'Mi smo u ovoj godini planirali negdje oko 4 milijuna kuna naših prihoda, s tim da pola od toga će uprihoditi županija tako da su to znatna sredstva koja će doći na naš žiro račun', rekao je Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja.

Dogodine će rudna renta dosegnuti i milijun eura, no bit će i još ulaganja. Pred otvaranjem je nova plinska stanica, a kad se za tri do četiri godine bušotine iscrpe, ležište će se prenamijeniti u podzemno skladište plina. Projekt vrijedan 67 milijuna eura jedna je od državnih strateških investicija koja će povećati sigurnost opskrbe domaćih potrošača.

Tagovi: iNA, PLIN, GRUBIŠNO POLJE, Mađeruh
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE