GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina u 2023. ostvarila dobit od 250,3 milijuna eura

Ina u 2023. ostvarila dobit od 250,3 milijuna eura
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2024 / 11:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kondolidirana neto dobit Ine u 2023. godini iznosila je 250.3 milijuna eura, što je 2.1 milijun eura ili 0.8 posto manje nego godinu radnije, pokazuje financijski izvještaj Ine objavljen danas.

Ukupni konsolidirani prihodi od 4.06 milijardi eura manji su za 15.5 posto u odnosu na 2022. godinu. Ukupni rashodi pali su za 14.5 posto, na 3.75 milijardi eura.

Neto dobit ostala je na razini 2022. godine, oko 250 milijuna eura, između ostalog i zbog toga što u 2023. nije bilo dodatnog poreza na dobit, kaže se u priopćenju uprave.

EBITDA djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina za 2023. godinu niža je za šest posto te iznosi 413 milijuna eura. Proizvodnja je smanjena u skladu s očekivanjima zbog zrelosti polja i remonta provedenog na postrojenjima za obradu plina u trećem tromjesečju, kažu u Ini.

S druge strane, doprinos je ostvaren na egipatskoj koncesiji East Damanhur koja je počela s proizvodnjom plina u rujnu i komercijalnim otkrićem na bušotini Veliki Rastovac-1.

Rezultat djelatnosti rafinerija i marketinga uključujući usluge kupcima i maloprodaju poboljšan je, a to se uglavnom pripisuje snažnoj potražnji na tržištu i doprinosu vlastite proizvodnje.

Prodane količine u maloprodaji povećane su 19 posto, uglavnom kao rezultat dobre turističke sezone, a marža ne-goriva rasla je 33 posto, kaže se u priopćenju.

Investicijske aktivnosti iznosile su gotovo 400 milijuna eura i bile su usmjerene na domaća ulaganja i stjecanje dodatnih 25 posto udjela u OMV-u Slovenija.

Ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i plina ostala su snažna, na 100 milijuna eura, a projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka dosegnuo je 84 posto ukupne dovršenosti, kažu u Ini.

Dodaju da financijska pozicija ostaje stabilna uz neto dug od 216 milijuna eura te omjer duga i kapitala od 12 posto. To se ocjenjuje održivom okosnicom za buduća ulaganja.

Tagovi: INA, NAFTAS, PLIN, East Damanhur, omv, omv slovenija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE