GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva

Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 20:42
Autor: SEEbiz
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.

"U stvarnom svijetu, trenutna tranzicijska strategija vidljivo je neuspješna na većini frontova jer se sudara s pet tvrdih stvarnosti", rekao je Nasser tijekom panel intervjua na energetskoj konferenciji CERAWeek by S&P Global u Houstonu, Texas.

"Hitno je potrebno resetiranje tranzicijske strategije i moj prijedlog je sljedeći: trebali bismo napustiti fantaziju o postupnom ukidanju nafte i plina i umjesto toga ulagati u njih na odgovarajući način odražavajući realne pretpostavke o potražnji", rekao je izvršni direktor uz pljesak publike.

Međunarodna agencija za energiju sa sjedištem u Parizu prošle je godine prognozirala da će vrhunac potražnje za naftom, plinom i ugljenom doći 2030. Nasser je rekao da potražnja vjerojatno neće dosegnuti vrhunac u skorije vrijeme, a kamoli do te godine. Nasser je sugerirao da se IEA usredotočuje na potražnju u SAD-u i Europi te da se treba usredotočiti i na zemlje u razvoju.

Nasser je rekao da alternativni izvori energije nisu uspjeli istisnuti ugljikovodike u velikom opsegu, unatoč tome što je svijet uložio više od 9,5 trilijuna dolara u posljednja dva desetljeća. Vjetar i sunce trenutno daju manje od 4% svjetske energije, dok je ukupna penetracija električnih vozila manja od 3%, rekao je.

U međuvremenu, udio ugljikovodika u globalnoj energetskoj mješavini jedva je pao u 21. stoljeću s 83% na 80%, rekao je Nasser. Globalna potražnja porasla je za 100 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno tijekom istog razdoblja i dosegnut će najvišu razinu svih vremena ove godine, rekao je izvršni direktor.

Plin je porastao 70% od početka stoljeća, rekao je Nasser. Prijelaz s ugljena na plin odgovoran je za dvije trećine smanjenja emisija ugljika u SAD-u, rekao je.

"Teško da je ovo slika budućnosti koju neki slikaju", rekao je Nasser. "Čak i oni počinju priznavati važnost sigurnosti nafte i plina."

U međuvremenu, zemlje u razvoju na globalnom jugu potaknut će potražnju za naftom i plinom kako raste prosperitet u tim zemljama, koje predstavljaju više od 85% svjetske populacije, rekao je izvršni direktor. Te zemlje dobivaju manje od 5% ulaganja usmjerenih na obnovljivu energiju, rekao je.

Nasser je rekao da bi se svijet trebao više usredotočiti na smanjenje emisija iz nafte i plina uz obnovljive izvore energije. Izvršni direktor je rekao da su samo poboljšanja učinkovitosti u proteklih 15 godina smanjila globalnu potražnju za energijom za gotovo 90 milijuna barela dnevno u ekvivalentu nafte. U međuvremenu, vjetar i sunce zamijenili su samo 15 milijuna barela u istom razdoblju, rekao je.

"Trebali bismo postupno uvoditi nove izvore energije i tehnologije kada budu istinski spremni, ekonomski konkurentni i s pravom infrastrukturom", rekao je Nasser.

Tagovi: ARAMCO, NASSER, ENERGETSKA TRANZICIJA, NAFTA, SAUDI
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE