GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva

Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 20:42
Autor: SEEbiz
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.

"U stvarnom svijetu, trenutna tranzicijska strategija vidljivo je neuspješna na većini frontova jer se sudara s pet tvrdih stvarnosti", rekao je Nasser tijekom panel intervjua na energetskoj konferenciji CERAWeek by S&P Global u Houstonu, Texas.

"Hitno je potrebno resetiranje tranzicijske strategije i moj prijedlog je sljedeći: trebali bismo napustiti fantaziju o postupnom ukidanju nafte i plina i umjesto toga ulagati u njih na odgovarajući način odražavajući realne pretpostavke o potražnji", rekao je izvršni direktor uz pljesak publike.

Međunarodna agencija za energiju sa sjedištem u Parizu prošle je godine prognozirala da će vrhunac potražnje za naftom, plinom i ugljenom doći 2030. Nasser je rekao da potražnja vjerojatno neće dosegnuti vrhunac u skorije vrijeme, a kamoli do te godine. Nasser je sugerirao da se IEA usredotočuje na potražnju u SAD-u i Europi te da se treba usredotočiti i na zemlje u razvoju.

Nasser je rekao da alternativni izvori energije nisu uspjeli istisnuti ugljikovodike u velikom opsegu, unatoč tome što je svijet uložio više od 9,5 trilijuna dolara u posljednja dva desetljeća. Vjetar i sunce trenutno daju manje od 4% svjetske energije, dok je ukupna penetracija električnih vozila manja od 3%, rekao je.

U međuvremenu, udio ugljikovodika u globalnoj energetskoj mješavini jedva je pao u 21. stoljeću s 83% na 80%, rekao je Nasser. Globalna potražnja porasla je za 100 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno tijekom istog razdoblja i dosegnut će najvišu razinu svih vremena ove godine, rekao je izvršni direktor.

Plin je porastao 70% od početka stoljeća, rekao je Nasser. Prijelaz s ugljena na plin odgovoran je za dvije trećine smanjenja emisija ugljika u SAD-u, rekao je.

"Teško da je ovo slika budućnosti koju neki slikaju", rekao je Nasser. "Čak i oni počinju priznavati važnost sigurnosti nafte i plina."

U međuvremenu, zemlje u razvoju na globalnom jugu potaknut će potražnju za naftom i plinom kako raste prosperitet u tim zemljama, koje predstavljaju više od 85% svjetske populacije, rekao je izvršni direktor. Te zemlje dobivaju manje od 5% ulaganja usmjerenih na obnovljivu energiju, rekao je.

Nasser je rekao da bi se svijet trebao više usredotočiti na smanjenje emisija iz nafte i plina uz obnovljive izvore energije. Izvršni direktor je rekao da su samo poboljšanja učinkovitosti u proteklih 15 godina smanjila globalnu potražnju za energijom za gotovo 90 milijuna barela dnevno u ekvivalentu nafte. U međuvremenu, vjetar i sunce zamijenili su samo 15 milijuna barela u istom razdoblju, rekao je.

"Trebali bismo postupno uvoditi nove izvore energije i tehnologije kada budu istinski spremni, ekonomski konkurentni i s pravom infrastrukturom", rekao je Nasser.

Tagovi: ARAMCO, NASSER, ENERGETSKA TRANZICIJA, NAFTA, SAUDI
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE