GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Szijjártóve neistinite tvrdnje narušavaju poslovne odnose Janafa i MOL-a

Janaf: Szijjártóve neistinite tvrdnje narušavaju poslovne odnose Janafa i MOL-a
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 16:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u utorak je reagirao na intervju mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjártóa, ustvrdivši da je iznio neistine kojima se nepotrebno narušavaju poslovni odnosi Janafa i MOL-a te ističe da Janaf može potpuno zadovoljiti potrebe Mađarske, Slovačke i Češke za sirovom naftom.

Jadranski naftovod najčvršće odbacuje neistinite tvrdnje koje je iznio ministar vanjskih poslova Mađarske P Još jednom naglašavamo, kao što smo i ranije u više navrata isticali, kako Janaf može u potpunosti zadovoljiti potrebe Mađarske, Slovačke i Češke za sirovom naftom", kaže se u Janafovoj reakciji na Szijjártóv intervju Hini.

Dodaje se kako je "neistinita" tvrdnja da Janaf nije povećao kapacitet protoka naftovoda.

- Istinita je informacija kako je protok na dionici od Omišlja do mađarske granice primjenom aditiva DRA povećan te je ukupan kapacitet za tu dionicu 14 milijuna tona, što u potpunosti zadovoljava potrebe rafinerija u Százhalombatti i Bratislavi. Također, to potvrđuje kako Janafov naftovodni sustav može zamijeniti južni krak (naftovoda, op. ur.) Družbe u opskrbi zemalja središnje Europe sirovom naftom, kažu u Janafu.

Ističu da je protok testiran prošle godine zajednički s predstavnicima MOL Grupe te je sa svim tehničkim mogućnostima Janafovog transportno-naftovodnog sustava, koje zadovoljavaju njihove potrebe, upoznat MOL.

- No, nažalost MOL Grupa ne koristi tu mogućnost, kažu u Janafu.

Odnosi Hrvatske i Mađarske najslabiji su na području energetike, rekao je u razgovoru za Hinu mađarski šef diplomacije Peter Szijjártó.

Komentirajući MOL-ove kritike Janafa koji smatra da su Janafove transportne tarife previsoke, Szijjártó je rekao da ta situacija ne smije biti "ideologizirana ni politizirana" jer je riječ o tehničkom pitanju, budući da Mađarska može kupovati plin samo iz dva smjera - iz Rusije preko Ukrajine, te putem Jadranskog naftovoda.

U slučaju gašenja naftovoda iz Rusije koji opskrbljuje "dvije i pol države" Mađarsku i Slovačku te djelomično Češku, Janaf to ne može nadoknaditi jer nema dovoljne kapacitete, rekao je mađarski šef diplomacije.

- Da je bilo stvarne volje da se kapacitet Janafa poveća, nešto bi se i dogodilo u dvije godine od izbijanja rata u Ukrajini, ali se nije dogodilo ništa, što Budimpeštu zbunjuje, rekao je ministar.

Naglasio je kako je za Mađarsku ključno pitanje sigurnosti opskrbe, a Janaf nudi samo zakup naftovoda na tri mjeseca te je značajno povećao cijenu od početka rata.

Tagovi: Janaf, szijjarto, mol, ina, naftovod
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE