GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanska vlada apelira na štednju energije zbog rekordnih vrućina

Japanska vlada apelira na štednju energije zbog rekordnih vrućina
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 12:05
Autor: SEEbiz / H
TOKIO – Na istoku Japana tijekom tjedna zabilježene su najviše temperature u povijesti praćenja pa vlasti mole građane da ograniče potrošnju energije koja se zbog klimatskih uređaja troši u velikim količinama.

Na području oko Tokija u petak je sedmi dan za redom zabilježena temperatura viša od 35 stupnjeva Celzijusa. Očekuje se da bi moguća kiša i niže temperature mogle donijeti osvježenje u ponedjeljak.

Po prvi put ovog tjedna, vlasti u petak nisu upozorile na moguću nestašicu struje, iako je opskrba energijom još uvijek ograničena, a cijene visoke. Zbog toga, neki u vladi pozivaju na ponovno pokretanje nekoliko nuklearnih reaktora koji se ne koriste od katastrofe u Fukushimi u ožujku 2011.

U gradu Isesakiju zabilježena je temperatura od 40,3 stupnjeva Celzijusa, što je najviša zabilježena temperatura u Japanu ove godine, dok su temperature u gradovima sjeverno od Tokija iznosile 40,1 i 40 stupnjeva. U centru Tokija temperatura je iznosila 37 stupnjeva Celzijusa.

Ove temperature uobičajene su za Japan, ali ne i za ovo doba godine. Vrućine zabilježene u lipnju najviše su otkad je prije 147 godina počelo praćenje.

Vlada kaže da će se opasni uvjeti nastaviti pa preporučuju građanima da u vanjskim prostorima smanje uporabu maski, što će za Japan biti pravi izazov pošto je nošenje maske bila uobičajena pojava i prije pandemije.

„Maske povećavaju rizik od toplinskog udara pa vas molimo da ih vani skinete ako niste u blizini drugih ljudi ili ne pričate s nekim“, kazao je na medijskoj konferenciji Seiji Kihara, zamjenik glavnog tajnika Kabineta.

Mreža električne energije na širem području Tokija, u kojem živi 37 milijuna ljudi, u četvrtak je dosegla količinu potrošnje koja bi mogla uzrokovati nestanke struje. Situaciju su olakšale mjere koje su vlasti uvele početkom srpnja u svrhu lakšeg nošenja s visokom ljetnom potražnjom.

Visoke ljetne temperature u Japanu nisu nepoznanica. Prošle godine krajem srpnja par događanja na Olimpijskim igrama u Tokiju odgođeno je zbog vrućine. No, rekordne su vrućine ovog lipnja iznenadile vlasti.

Tagovi: japanska vlada, štenja energije, energija, klima uređaji
PROČITAJ I OVO
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
POTEZI
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
FRANKFURT - Britansko-nizozemska naftna kompanija Shell izvijestila je da je bila prisiljena smanjiti preradu u rafineriji u njemačkom Rhinelandu zbog niskog vodostaja Rajne koji je otežao transport.
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
POTROŠNJA
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
BERLIN - Sedam od deset Nijemaca troši manje energije zbog najveće inflacije u više desetljeća, a pola njih smanjilo je potrošnju na aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je istraživanje.
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
NEIZDRŽIVO
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
RIJEKA - Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama, od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama.
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
POTEZI
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je jučer svoju prvu sjednicu nakon ljetne stanke, a jedna od tema bila je i priprema građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele.
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
ENORMNO
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
NEW YORK - Prirodni plin u Europi trguje se po cijenama koje su ekvivalentne oko 70 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE