GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako će Europa nabaviti plin za iduću zimu?

Kako će Europa nabaviti plin za iduću zimu?
PLINSKE MUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 08:34
Autor: SEEbiz
LONDON - EU nije osigurala dovoljno dugoročnih ugovora o ukapljenom prirodnom plinu (LNG) kako bi zamijenila obustavljene isporuke plinovoda iz Rusije, te će se sljedeće zime suočiti s povećanim troškovima zbog povećane potražnje za plinom u Kini, izvijestio je Reuters.

Članice Europske unije prošle su godine uspjele smanjiti ovisnost o ruskim energentima povećavši uvoz ukapljenog plina na 121 milijun tona, što predstavlja rast od 60 posto u odnosu na 2021. godinu.

Mali povodom ocena Gorana Radosavljevića: Vaša Vlada nas je pojela 10...

Najviše ga je kupila EU na tzv. spot tržištu, gdje su cijene LNG-a znatno više od troškova ugovorenih dugoročnim ugovorima. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, cijene LNG-a prošle su se godine utrostručile, a EU je potrošila oko 190 milijardi dolara na kupnju tog plina.

U 2022. EU je činio više od trećine globalnog spot tržišta, u usporedbi sa samo 13 posto godinu dana ranije. Industrijski analitičari upozoravaju da bi udio mogao skočiti na preko 50 posto ako europske zemlje ne uspiju osigurati dugoročne ugovore.

Morten Frisch, stariji partner u tvrtki Morten Frisch Consulting, vjeruje da bi EU trebala pokriti između 70 i 75 posto svojih LNG potreba kroz dugoročne kupoprodajne ugovore.

„No budući da je zeleni lobi u Europi uspio krivo uvjeriti političare da vodik može uvelike zamijeniti prirodni plin kao nositelj energije do 2030., Europa je postala previše ovisna o promptnoj i kratkoročnoj kupnji LNG-a“, kaže Frisch.

U međuvremenu, azijski kupci vode utrku za ograničenu globalnu opskrbu plinom, posebice Kina, koja je doživjela snažan oporavak nakon pandemije koronavirusa.

"Tvrtke iz EU-a prvo bi trebale reagirati potpisivanjem niza velikih dugoročnih SPA-ova temeljenih na kineskom modelu, kako bi se zaštitile od bilo kakvih uspona i padova na turbulentnom globalnom tržištu LNG-a", rekao je Victor Tenev, poslovni savjetnik u ROITI-ju.

Kineska usredotočenost na sigurnost opskrbe omogućila je zemlji da nastavi s potporom projektima zelene energije, dok su europski kupci "zabrinuti oko toga da se obvežu dobro opskrbljivati dok ne započnu svoje nulte ciljeve", objasnio je Felix Booth, voditelj LNG-a u Vortexu.

Zemlje EU-a još su daleko od potpune zamjene opskrbe ruskim plinovodima, prepuštene skupom spot tržištu plina, kaže Tenev.

Tagovi: PLIN, RUSKI PLIN, lng PLIN
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE