GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina tvrdi da nema curenja iz nuklearne elektrane i da nije promijenila standarde

Kina tvrdi da nema curenja iz nuklearne elektrane i da nije promijenila standarde
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 09:10
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je u srijedu objavila da nema curenja radijacije u nuklearnoj elektrani Taishan te da nije podigla prag prihvatljive razine radijacije u okruženju elektrane, odgovarajući na izvješće američkog CNN-a objavljeno početkom tjedna.

CNN je u ponedjeljak objavio da je Framatome, francuska kompanija koja je projektirala elektranu, upozorila da je Kineska nacionalna uprava za sigurnost (NNSA) podignula prihvatljivu razinu radijacije oko elektrane u jugoistočnoj pokrajini Guangdong kako bi se izbjeglo njezino zatvaranje.

Ministarstvo ekologije i okoliša priopćilo je u srijedu da je povećanje razine radijacije otkriveno u primarnom krugu na Taishanovom reaktoru Jedinice 1, ali da je bilo unutar parametara za sigurne operacije.

Viša razina radioaktivnosti prouzročena je oštećenjem malog broja gorivnih šipki, što je uobičajeno tijekom proizvodnje, transporta i utovara goriva, objavilo je ministarstvo na svom računu na društvenoj mreži Wechatu.

"Monitoring okoliša u blizini tvornice Taishan nije otkrio abnormalne parametre ... što pokazuje da uopće nije došlo do curenja", objavilo je ministarstvo.

Procjenjuje se da je oko pet od više od 60.000 gorivnih šipki u reaktoru Jedinice 1 oštećeno ili manje od 0,01%, daleko ispod predviđenog dopuštenja od 0,25%, navodi se.

Ministarstvo navodi da je NNSA odobrila ograničenja zračenja za plemenite plinove unutar rashladne tekućine reaktora, ali to nema nikakve veze s otkrivanjem zračenja izvan postrojenja, dodajući da je "ideja u izvješću CNN-a bila pogrešna".
Ministarstvo je priopćilo da će nastaviti pažljivo nadzirati razinu radioaktivnosti u reaktoru Jedinice 1, a također će održavati komunikaciju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, kao i francuskim nadzornim tijelom za nuklearnu sigurnost.
Projekt Taishan, završen 2019. godine, sastoji se od dva reaktora projektirana u Francuskoj, a nalazi se na oko 200 km od Hong Konga.

Tagovi: nuklearna elektrana Taishan, NR Kina, radijacija, radioaktivnost
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE