GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske poticajne mjere podigle cijene nafte

Kineske poticajne mjere podigle cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2023 / 17:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je Kina poduzela mjere usmjerene jačanju gospodarskih aktivnosti, no veći rast cijena ograničava očekivanje da bi Fed mogao ponovno podići kamatne stope u SAD-u.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje za 31 cent, na 84,79 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 46 centi, na 80,29 dolara.

Fokus trgovaca je na "potezima Kine za potporu gospodarstvu, tropskoj oluji Idalia koja kreće prema Floridi i pitanju može li cijena barela u Londonu ponovno dobiti zamah nakon proboja iznad 85 dolara", rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank.

Tropska oluja Idalia mogla bi u ponedjeljak ojačati u uragan, pa bi kasnije ovoga tjedna mogla zahvatiti Kubu i Floridu. Zaljevske oluje i uragani u SAD-u mogu utjecati na nafna tržišta zbog opasnosti od poremećaja rada naftnih postrojenja na pučini i prerade u rafinerijama.

Najvjerojatniji utjecaj Idalije je dan ili dva nestanka struje, smatra Tony Sycamore iz IG-a. "To bi cijenama nafte trebalo pružiti neku kratkoročnu potporu", dodao je.

Protekloga tjedna cijene nafte na svjetskim tržištima pale su drugi tjedan zaredom, nakon što je predsjednik središnje američke banke Fed Jerome Powell rekao da će možda morati dodatno povisiti stope kako bi se ohladila još uvijek previsoka inflacija. Više kamatne stope, naime, usporavaju gospodarsku aktivnost, a time i potražnju za naftom.

Ipak, cijene nafte i dalje su iznad 80 dolara po barelu zahvaljujući padu zaliha nafte i smanjenju opskrbe OPEC+ skupine proizvođača nafte. Očekuje se da će Saudijska Arabija produljiti i na listopad dobrovoljnu smanjenje proizvodnje nafte za milijun barela dnevno.


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,18 dolara, na 86,89 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE