GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kome je HEP prodavao jeftini plin?

Kome je HEP prodavao jeftini plin?
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2023 / 19:31
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Tko je kriv za to što HEP, odnosno država dnevno gube i stotine tisuće eura zbog plina koji se prodaje ispod cijene - pitanje je na koje zasad nema odgovora.

Prema svemu sudeći, HEP je plin kupovao od INA-e za 47 eura po megavat satu, a onda je nakupljene viškove prodavao po nevjerojatnoj cijeni od 1 centa! Loptica odgovornosti prebacuje se između HEP-a i Ministarstva gospodarstva, a oporba za sve krivi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je imenovao čelne ljudi tih institucija - Franu Barbarića i Davora Filipovića.

Deset milijuna eura- toliki je, prema nekim procjenama, gubitak HEP-a samo u mjesecu lipnju jer je plin prodavan i po četiri tisuće puta manjoj cijeni. Ali, potpredsjednik Vlade Oleg Butković demantira da je došlo do gubitaka, piše N1 televizija.

“Nema govora o tome da je bilo što HEP izgubio ili da su izgubili hrvatski građani, o tome nema govora. Treba uzeti cijeli period koji je referentan i u tom smislu treba vidjeti da je u tom periodu cijena bila visoka, da smo mi osigurali tada plin od Ine po povoljnoj cijeni”, kazao je ministar Butković pa dodao:

“Ono što vam sada mogu reći da će Vlada u četvrtak na svojoj sjednici to pitanje riješiti na način da se neće prodavati viškovi plina.”

Dok HEP tvrdi da je o viškovima pravovremeno obavijestio Ministarstvo, oni kažu da to nije istina i da su za sve saznali tek krajem lipnja.

“Kako je išla korespondencija, tko je kome pisao, dozvolite da o tome ne govorim jer nemam dovoljno podataka, postoje oprečne tvrdnje da je pisano, da nije pisano”, naveo je Butković.

Iz HEP-a otklanjaju svoju odgovornost, kad je riječ o prodaji viškova plina. “Kako je podzemno skladište plina popunjeno, viškovi plina preuzetog od INA-e automatski se odlažu u transportni sustav. Tim plinom upravljaju operator transportnog sustava i HROTE, sukladno propisima koji uređuju plinsko tržište. HEP nema utjecaja na takvu prodaju plina, niti na cijenu plina niti na izbor kupaca.”

Dok se ne sazna je li i zašto izostala pravovremena komunikacija, ostaje još jedno pitanje- tko je kupovao plin po 1 ili 10 centi. Pitali smo to HROTE, tvrtku koja organizira tržište struje i plina, ali su nas uputili na Plinacro. Oni, pak, odgovaraju da takve podatke ne smiju javno objavljivati.

“Ako se istraži kome se prodavao plin, padat će glave, padat će glave, a možda i padne Vlada. Vidimo po šutnji većina političkih aktera u državi da su mnogi na sisi jednog jako moćnog čovjeka koji je, po informacijama koje ja imam, otkupljivao dosta ovog plina”, rekao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja, dodajući da misli na PPD.

Ministar Filipović tvrdi da njegove odgovornosti nema, prebacuje je na upravu HEP-a na čijem je čelu Frane Barbarić, inače i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a, a kojeg oporba naziva Plenkovićevim čovjekom.

“Ovdje nije odgovoran samo HEP niti je odgovorno samo Ministarstvo, odgovoran je onaj, imenom i prezimenom Andrej Plenković, koji s jedne strane Barbarića, a s druge strane Filipovića, drži na pozicijama na kojima su jedino sposobni napraviti štetu”, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

“U ovakvoj situaciji, mislim da je minimum minimuma što se tiče odgovornosti uprave HEP-a i ministra nadležnog za taj resor. Znači, to je minimum gdje se odgovornost treba tražiti jer jednostavno, ako se potvrdi da je ovo sve točno, pogotovo ako nije sve samo plod nesposobnosti, a i to je već zastrašuje, ali ako nije samo to, onda moraju ostavke padati”, istaknuo je zastupnik Fokusa Davor Nađi.

Priču o viškovima plina koji se prodaju po iznimno niskoj cijeni razotkrio je zastupnik Mosta Zvonimir Troskot koji je izjavio da zbog ove afere netko mora završiti u zatvoru.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić kazao je da su “oni nabacili temu u eter”.

“Kad se sve njihove laži u onom sadržaju čime bi se trebali baviti, razotkriju kao potpune objede i laži, onda oni pristupaju i ponašaju se kao neka neovisna sekcija wannabe DORH-a koja bira sama koga će procesuirati, koga treba goniti, koju temu treba otvarati, kojim predmetima se trebaju istražitelji baviti”, poručio je Milić.

Zasad se ne bave istražitelji, ali bavi se Vlada. Održavaju se sastanci, traži dokumentacija, sve kako bi se utvrdilo- kolika je nastala šteta i tko je sve na tome dobro profitirao.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, plin, HROTE, jeftini plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE