GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kovačević traži savjetničku plaću od 25.000 kuna, ali Janaf ga otpušta i uz rizik tužbe

Kovačević traži savjetničku plaću od 25.000 kuna, ali Janaf ga otpušta i uz rizik tužbe
SMJENA I RASKID UGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 21:19
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Uhićeni bivši čelnik Jadranskog naftovoda (Janaf) Dragan Kovačević, kako doznaje Jutarnji list, nakon što je Vlada na zadnjoj sjednici predložila Nadzornom odboru njegov opoziv zbog USKOK-ovih sumnji za primanje mita, nema pravo na otpremninu ni na vraćanje na mjesto savjetnika Uprave s plaćom člana Uprave.

Potvrdio nam je to u subotu jedan sugovornik iz Janafa nakon što je u petak održana i sjednica Nadzornog odbora na kojoj je Kovačević hitno opozvan s mjesta predsjednika Uprave, a kao vršitelj dužnosti šefa Janafa do provođenja natječaja imenovan dotadašnji član Uprave, HDZ-ovac Stjepan Adanić.

Na istoj sjednici, kako doznaje Jutarnji list, Nadzorni odbor raspravljao je o pravnoj poziciji uhićenog Kovačevića i raskinuo menadžerski ugovor s njim koji je potpisan u veljači ove godine, nakon što je potvrđen za još jedan mandat na čelnoj poziciji u Janafu.

U tom ugovoru bilo je definirano da se Kovačević, ako mu se raskine ugovor prije isteka mandata, ima pravo vratiti u tvrtku na mjesto savjetnika Uprave s plaćom člana Uprave, koja mjesečno iznosi nešto više od 25.000 kuna neto ili pravo na otpremninu u iznosu od šest punih bruto plaća i šest pola bruto plaća. Kovačević je, prema imovinskoj kartici koju je predao u ožujku ove godine, imao mjesečnu bruto plaću od 45.272 kune, ili 25.736 kuna neto, pa bi mu u tom slučaju Janaf morao isplatiti otpremninu od 407.448 kuna u bruto iznosu.

No, kako nam je potvrđeno od sugovornika iz Janafa, on nema pravo ni na što od toga jer je istim tim menadžerskim ugovorom definirano i njegovo kršenje, a Nadzorni odbor je zaključio da je Kovačević prekršio menadžerski ugovor i nanio štetu Janafu i ugledu tvrtke zbog čega je ugovor raskinut s danom 25. rujna.

- Naravno da uvijek postoji mogućnost da on tuži Janaf, pravosudni postupak u njegovu slučaju još nije ni započeo, ali Nadzorni odbor je zaključio da je prekršio ugovor i on je raskinut, a kad se ugovor raskine zbog tih okolnosti, on nema pravo ni na jednu povlasticu iz tog menadžerskog ugovora - kaže nam dobro obaviješten izvor iz Janafa.

Inače, primici članova Uprave i Nadzornog odbora Janafa bili su definirani dokumentom koji je Nadzorni odbor za trogodišnje razdoblje usvojio u svibnju ove godine.

Prema tom dokumentu, uz fiksni dio plaće, koji se definira kao osnovna mjesečna bruto plaća, a koja ne može biti veća od 3,2 prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj u tekućoj godini koju je objavio DZS, definirano je i da Nadzorni odbor može - na temelju Odluke Vlade o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članove Uprave trgovačkih društava - za Upravu ugovoriti stimulativnu nagradu, varijabilni dio plaće u trgovačkim društvima koja su poslovala s dobiti.

Pri tome se trgovačka društva razvrstavaju prema veličini na mala, srednje velika i velika poduzeća, odnosno prema broju stalno zaposlenih, ukupnih prihoda i operativne dobiti (EBITDA). Prema toj klasifikaciji, Janaf, prema izvješću za 2019., spada u srednje veliko poduzeće, s više od 380 zaposlenih, s godišnjim prihodom od gotovo 700 milijuna kuna i s ukupnom EBITDA od preko 470 milijuna kuna. Stimulacija se, prema toj Odluci, za Upravu Janafa mogla određivati u postotku do maksimalno 70 posto od umnoška bruto plaće na mjesečnoj razini s brojem mjeseci u godini. To znači da je Kovačević mogao maksimalno dobiti još i 380.000 kuna bruto godišnje.

Dodatno, za ostvarivanje višegodišnjeg plana (tri ili više godina) poslovanja, prema toj Odluci, može se ugovoriti i posebna stimulativna nagrada Upravi, koja može iznositi do 25 posto od umnoška mjesečne bruto plaće i ugovorenog razdoblja u mjesecima. To znači, da je Kovačević mogao nakon tri godine ispunjavanja plana dobiti još i 407.448 kuna u bruto iznosu.

Otpremnina je bila definirana u maksimalnom iznosu, kao i za državne dužnosnike koji imaju pravo na šest mjeseci pune plaće i šest mjeseci pola plaće nakon odlaska s dužnosti. To znači da je u Kovačevićevu ugovoru bilo definirano da će u slučaju prekida radnog odnosa dobiti iznad 407.000 kn bruto, no budući da je bilo i definirano kršenje odredbi ugovora, zbog kojih nema pravo na otpremninu, on neće dobiti ništa.

Janaf se tu pravno pokrio, osim samog menadžerskog ugovora, i odrednicama Statuta društva, Kodeksa poslovnog ponašanja, ali i samim odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Kodeks poslovnog ponašanja, koji je, ironično, potpisao sam Kovačević, naime definira i antikoruptivno djelovanje, što može biti povod i za izvanredni otkaz.

Tim je kodeksom, između ostalog, definirano da "nitko ne smije izravno ili neizravno ponuditi, davati ili prihvatiti bilo kakvu neovlaštenu novčanu ili drugu korist u svrhu dobivanja, održavanja ili osiguravanja bilo kakve protupravne poslovne prednosti" te da "članovi Uprave ili NO ne smiju donositi odluke temeljene na osobnim interesima ili interesima s njima povezanih osoba i ne smiju sudjelovati u odlukama u vezi s kojima su u sukobu interesa".

Prema Statutu Janafa, Nadzorni odbor može opozvati odluku o imenovanju člana uprave i prije roka u slučajevima utvrđenim Zakonom o trgovačkim društvima. Članak 244. tog zakona definira da Nadzorni odbor može opozvati svoju odluku o imenovanju člana Uprave ili njezina predsjednika kada za to postoji važan razlog, a važnim razlogom naročito se smatra gruba povreda dužnosti.

Tagovi: Dragan Kovačević, Jadranski naftovod, Janaf, Stjepan Adanić
PROČITAJ I OVO
Zorana Mihajlović udaljila Bajatovića sa sastanka
SUKOBI
Zorana Mihajlović udaljila Bajatovića sa sastanka
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović sastala se danas sa direktorima javnih preduzeća iz njenog resora, a saopštenje njenog kabineta sadržalo je i jednu dosad neviđenu napomenu: ministarka je sa sastanka "udaljila" Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa.
Lansiran uređaj za pripremu elektrane koja bi proizvodila energiju Sunca
FUTURISTIČKI
Lansiran uređaj za pripremu elektrane koja bi proizvodila energiju Sunca
ZAGREB - Britanski znanstvenici lansirali su novi fuzijski uređaj koji će poslužiti kao test fuzijskoj elektrani koja bi trebala proizvesti energiju Sunca, a u pripremi su sudjelovali i znanstvenici s Ruđera.
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
PROJEKTI
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
SARAJEVO - Elektorpivreda BiH ima namjeru otkupiti projekte obnovljivih izvora energije koji su u pogonu ili u završnoj fazi razvoja/izgradnje.
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 37 dolara u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog širenja zaraze koronavirusom u Europi i SAD-u koje potpiruje zabrinutost za potrošnju goriva.

Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
LOŠA GODINA
Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
ZAGREB -  Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet mjeseci pali za 32 posto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne djelatnosti za 33 posto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE