GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljana naručila dodatne analize za moguću spalionicu

Ljubljana naručila dodatne analize za moguću spalionicu
SPALIONICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2023 / 16:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ljubljana u sklopu projekata energetskog koncepta radi na izgradnji spalionice. Prema dosadašnjim analizama najbolja lokacija bila bi kod Regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Barju. Zbog protivnika koji ističu da ljubljanska kotlina nije orošena, gradska općina naručila je studiju meteorologa i geologa.

Rekao je to na današnjoj tiskovnoj konferenciji ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković pojasnivši da meteorolozi proučavaju koliko bi trebao biti visok dimnjak spalionice, a geolozi proučavaju nosivost tla.

“Ako se i nakon ovoga lokacija Barje pokaže kao najprikladnija, nećemo trebati niti jedan dodatni kamion za prijevoz do spalionice. Godišnje će tamo biti potrebno odvesti 6000 tona mulja iz Zaloga”, rekao je.

Prema energetskom konceptu, 30 posto energije u glavnom gradu dobivalo bi se iz otpada, 30 posto iz biomase, 30 posto iz uvoznog plina i 10 posto iz sunčeve energije. Janković je ponovno ustvrdio da će inzistirati na tome da će spalionica moći raditi samo uz najmanju moguću emisiju i uz najbolju tehnologiju.

Tvrdim da će spalionica donijeti zdraviji okoliš, a depozit će biti manji za najmanje 20 posto, ustvrdio je.

Tagovi: Ljubljana, spalionica
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE