GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Logističke tvrtke na mukama, istražuju opciju dopreme robe iz Vijestnama

Logističke tvrtke na mukama, istražuju opciju dopreme robe iz Vijestnama
LOGISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2024 / 17:49
Autor: SEEbiz
LONDON - Brodski prijevoz tereta na ruti Vijetnam-Europa značajno je porastao, signalizirajući okretanje logističkih kompanija skupljoj opciji koja zaobilazi krizno područje Crvenog mora, objavila je danas teretna platforma Xeneta.

Obujam isporuka u Europu porastao je prošli tjedan za 62 posto u odnosu na tjedan ranije, a vozarine za 10 posto, rekao je glavni dužnosnik za zračni prijevoz tereta Niall van de Wouw.

„To je prvi signal u podacima Xenete da kriza na Crvenom moru utječe na zračni prijevoz tereta. Ovo doba godine obično je mirnije za zračni prijevoz tereta pa su veliki skokovi, uz veći obujam (tereta) nego u bilo kojem razdoblju u 2023., značajni”, naglasio je van de Wouw.

Promet za 16 posto veći, kriza u Crvenom moru doprinijela povećanju
U tjednu koji je završio u nedjelju obujam tereta otpremljenog zrakoplovima bio je veći za šest posto nego u najprometnijem tjednu u 2023., u listopadu, i za 16 posto veći nego u istom tjednu prije godinu dana, rekao je direktor Xenete.

"U sljedeća dva tjedna trebali bismo moći pouzdano utvrditi je li posrijedi stvaran i značajan prijelaz s prekooceanskog na zračni prijevoz tereta zbog krize na Crvenom moru", dodao je.

Crveno more vodi do Sueskog kanala i nalazi se na ključnom trgovačkom putu na potezu istok-zapad, koji spaja azijska proizvodna središta s Europom i istočnim obalama Južne i Sjeverne Amerike. Kroz Sueski kanal prolazi oko 12 posto svjetskog trgovačkog prometa.

Od kraja prošle jemenski savez na čelu s grupom Ansar Allah ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze i dopremu humanitarne pomoći. SAD i Britanija odgovorili su napadima na ciljeve u Jemenu kako bi zaštitili plovidbu.

Kriza u Crvenom moru potaknula je logističke tvrtke da brodove preusmjere oko Rta dobre nade, a mnogi proizvođači u potrazi za rješenjima planiraju u idućim tjednima transportirati robu zrakoplovima, izvijestile su logističke tvrtke.

Prijevoznici su osigurali više prostora u zrakoplovima i neki klijenti već su se u potpunosti ili djelomično preorijentirali na zračni transport kako bi izbjegli kašnjenja.

Tagovi: logistika, prijevoz, vijetnam, maersk
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE