GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska s Gazpromom potpisala 15-godišnji ugovor o opskrbi plinom

Mađarska s Gazpromom potpisala 15-godišnji ugovor o opskrbi plinom
UGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 20:29
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarska je danas potpisala 15-godišnji ugovor o opskrbi plinom s ruskim energetskim divom Gazpromom.

Prema riječima mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Szijjarta, to će zemlji osigurati dugoročnu energetsku sigurnost.

Prema ugovoru, Mađarska će od Gazproma otkupljivati 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje u razdoblju od najmanje 10 godina, objasnio je Szijjarto prilikom potpisivanja ugovora, prenosi mađarska novinska agencija MTI. Mađarska će imati mogućnost promijeniti zakupljene količine nakon deset godina.

Gazprom će opskrbiti 3,5 milijardi kubnih metara plina preko srpsko-mađarskog plinovoda za međusobnu povezanost, koji bi trebao početi s radom 1. listopada, a preostalih 1 milijardu kubnih metara plina preko Austrije.

Cijena je znatno niža od one koju je država do sada plaćala prema sporazumu potpisanom 1995. godine.

Prema Szijjartovim riječima, energetska sigurnost oduvijek je bila središnje strateško i nacionalno sigurnosno pitanje u srednjoj Europi. Prirodni plin ima ključnu ulogu u Europi i Mađarskoj, budući da je EU prošle godine od Gazproma primila 48 posto svog prirodnog plina.

"Mađarska opskrbu energijom smatra pitanjem nacionalne sigurnosti i suvereniteta, kao i više ekonomskim nego političkim pitanjem. Obiteljske kuće mogu se grijati na plin, a ne političkim izjavama. A isto vrijedi i za industriju", dodao je Szijjarto.

Zamjenica predsjednika Gazproma Elena Burmistrova pozdravila je sporazum, naglasivši da je uporaba sigurnog i pouzdanog izvora energije, poput prirodnog plina, posebno važna za postizanje klimatskih ciljeva.

"Diversifikacija opskrbnih puteva važna je komponenta novih sporazuma. Mađarska će od 1. listopada početi primati plin Gazprom kroz Turski tok i cjevovode jugoistočne Europe. To je moguće uglavnom zbog napora bugarskih, srpskih i mađarskih tvrtki da razviju nacionalne transportnih sustava plina. "međutim, prema ruskoj novinskoj agenciji Tass, rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Gazprom je prošle godine Mađarskoj isporučio 8,6 milijardi kubičnih metara plina.

Tagovi: Mađarska, Gazprom, Peter Szijjarto, plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE