GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali distributeri: Svakim poskupljenjem goriva više zarađuje isključivo država

Mali distributeri: Svakim poskupljenjem goriva više zarađuje isključivo država
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2023 / 13:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga malih distributera goriva tvrdi da vlada i najnovijom odlukom o ograničenju cijena naftnih derivata i dalje sustavno uništava poduzetništvo, poduzetnike i njihove zaposlenike u Hrvatskoj, te da sa svakom prodanom litrom goriva i njegovom većom cijenom više zarađuje jedino i isključivo država.

U priopćenju Udruge malih distributera goriva stoji kako oni zapošljavaju više od tisuću radnika, kao i da su do sada za vrijeme vladine regulacije cijena naftnih derivata izgubili više od 250 milijuna kuna ili 34 milijuna eura.

Tvrde da vlada građanima za svaku prodanu litru goriva iz džepa uzima 50 posto ukupne dizela i benzina.

"Pojednostavljeno, država od goriva zarađuje više od uvoznika, proizvođača i rafinerija sirove nafte te trgovaca, skladištara i prijevoznika naftnih derivata zajedno. Svakom prodanom litrom i većom cijenom goriva više zarađuje jedino i isključivo država, a trgovci naftnih derivata pri tome propadaju upravo zbog odluka vlade", navodi se u priopćenju Udruge malih distributera goriva.

Tvrde kako žele najnižu cijenu goriva za građane, ali i da cijena ovisi isključivo o stavu države koja, navode, ne samo da se nije odrekla dijela zarade, "nego ostvaruje rekordne zarade na tuđem radu".

Nakon stabilizacije cijena država se može odreći dijela koji prikuplja od prodaje naftnih derivata i tako stvarno pomoći i građanima i tvrtkama, predlažu iz udruge.

Pozivaju vladu da objavi podatke o prihodima državnog proračuna iz trošarina i poreza na naftne derivate u zadnjih godinu dana i obznani "iznos koji su uzeli iz džepova građana".


"Još jednom pozivamo na razum, da se prestanu uništavati poduzetnici i njihovi zaposlenici u Hrvatskoj. Za jeftinije gorivo država se mora odreći dio sada rekordnih zarada. Građani moraju biti svjesni da bi bez državnih nameta benzin koštao četiri kune a dizel pet kuna. Za skupe derivate krivi su isključivo trošarine i porezi države", zaključuje se u priopćenju Udruge malih distributera goriva.

Tagovi: Udruga malih distributera goriva, Armando Miljavac, cijene goriva, kontrolirane marže
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE