GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola

Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
KADROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 22:11
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon nešto manje od četiri godine Matija Bitenc oprašta se od uprave energetske tvrtke Petrol.

Nadzornici su na današnjoj sjednici prihvatili njegovu ostavku, a iz Petrola su ujedno napisali da će se Bitenc, koji je i predsjednik Uprave Geoplina, posvetiti isključivo vođenju te veledrogerije plinom iz grupe Petrol.

Bitenc je na dužnost stupio u ožujku 2020., au upravi najvećeg domaćeg trgovca naftnim derivatima bio je zadužen za financije, računovodstvo, riznicu, poslovno obavještavanje, kontroling, upravljanje rizicima i back office.

Danas mu prestaje funkcija člana Uprave, ali će u Petrolu ostati aktivan do 4. siječnja s ciljem primopredaje poslova.

Bitenc je do sada objedinjavao funkcije člana uprave Petrola i glavnog direktora Geoplina, "no zbog opsežnosti i složenosti obje uloge, odlučio se ubuduće fokusirati isključivo na upravljanje Geoplinom, “, piše u priopćenju Petrola putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Bitenčev odlazak posljednja je u nizu promjena u upravi jedne od najvećih slovenskih tvrtki u kojoj država također igra važnu vlasničku ulogu. U srpnju je ostavku podnio član uprave Jože Bajuk, au studenom je predsjednica uprave Nada Drobne Popović sporazumno raskinula mandat. Upravu Petrola sada vodi Saša Berger, au njoj su još Jože Smolič, Marko Ninčević i radnički direktor Zoran Gračner. Slovenski državni holding je do 20. prosinca od nadzornika Petrola zatražio objašnjenja o posljednjim kadrovskim promjenama.

Druga velika tema u ovom trenutku u Petrolu je prošlotjedna Vladina odluka o smanjenju cijena motornih goriva, čak i snižavanjem maksimalno dopuštenih marži trgovcima. Nadzorni odbor danas se upoznat s negativnim utjecajem ove odluke te je pozvao upravu društva "da učini sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio interese društva i njegovih dionika te ograničio financijsku štetu koja proizlazi iz usvojenih regulatornih promjena".

Iz Petrola su već ovaj tjedan objavili da su Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o određivanju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom je Vlada provela svoju odluku, s prijedlogom za njeno privremeno obustavljanje.

Tagovi: Matija Bitenc, Petrol, Sašo Berger, Berger
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE