GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodna agencija za energiju: Plinska kriza nije okončana

Međunarodna agencija za energiju: Plinska kriza nije okončana
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 08:55
Autor: SEEbiz
LONDON - Plinska kriza nije gotova, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja je za 15. veljače sazvala rijedak poseban sastanak s ministrima 40-ak zemalja kako bi se razmotrila "stanje na tržištu plina".

To je prvi takav poseban sastanak o plinu koji je IEA sazvala u svojoj novijoj povijesti, objavila je danas tiskovna služba agencije France-Presse.

Tržišta plina pretrpjela su najveće poremećaje od ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo godinu dana, s povijesnim vrhovima cijena i neviđenim pritiskom na globalna energetska tržišta.

Rusija je više nego prepolovila svoje isporuke plina Europskoj uniji u 2022., a plinovodi su praktički zatvoreni 2023.

Europljani su ove zime smanjili potrošnju plina, no iduća će zima ovisiti o isporukama ukapljenog plina iz SAD-a i s Bliskog istoka, za koji se Europa natječe s Azijom.

Iako su cijene plina pale s rekordnih razina u 2022., a razine skladišta porasle u EU-u, "kriza nije gotova", rekao je izvršni direktor agencije Fatih Birol u izjavi.

“Još puno toga treba učiniti, pogotovo da budemo spremni za sljedeću zimu”, dodao je.

Kazao je kako i dalje postoji potreba da se članovi Agencije i drugi partneri solidariziraju i poduzmu konkretne mjere kako bi se osigurala sigurnost opskrbe.

Sastankom će putem video veze predsjedavati kanadski ministar prirodnih resursa Jonathan Wilkinson, američka ministrica energetike Jennifer Granholm i irski ministar okoliša Eamonn Ryan, a sudjelovat će zemlje članice i nečlanice agencije iz Azije i Pacifika, Europe i Amerike.

Na sastanku bi se trebalo raspravljati o tome što učiniti kako bi se ojačala sigurnost opskrbe, utvrditi mjere za poboljšanje ravnoteže između ponude i potražnje plina te kratkoročne akcije za potporu europskom tržištu.

"Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. pokrenula je energetsku krizu čije kaskadne učinke na svjetsko gospodarstvo potrošači i tvrtke još uvijek osjećaju", podsjetila je Agencija u priopćenju.

Tagovi: Međunarodna agencija za energiju, Plinska kriza, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz obnovljivih izvora energije
OIE
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz obnovljivih izvora energije
LISABON - Portugalski mrežni operater REN objavio je da je u toj zemlji prošlog mjeseca 94,9 posto električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, što je veliki uspjeh u ovom sektoru.
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE