GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mještani: Enna grupa nije odustala od izgradnje spalionice u Kutini

Mještani: Enna grupa nije odustala od izgradnje spalionice u Kutini
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 08:38
Autor: SEEbiz
KUTINA - U industrijsko-logističkoj zoni u blizini Petrokemije planira se gradnja kogeneracijskog postrojenja u kojem će se spaljivanjem otpada proizvoditi toplinska i električna energija, a spaljivalo bi se 25,6 tona otpada na sat, tvrde nezadovoljni mještani i aktivisti.

Još od 2019. godine, kada je gradonačelnik Zlatko Babić najavio mogućnost gradnje spalionice, javnost je isključenja iz svih rasprava o projektu Eko reci park Kutina, kažu i poručuju da građani Krča neće dopustiti gradnju spalionice u njihovu naselju.

Grad Kutina udovoljio zahtjevima investitora i izmjenama prostornih planova omogućio gradnju spalionice

Tvrtka Eko reciklažni park d.o.o. u sastavu Enna grupe (u vlasništvu Pavla Vujnovca) projekt Eko reci parka u Kutini počela je pripremati 2019. godine, kada je iz Kutine dobila pozitivne signale.

Tada se tražio kupac za Petrokemiju pa je Grad Kutina udovoljio zahtjevima investitora te je izmjenama prostornih planova omogućio gradnju spalionice u industrijsko-logističkoj zoni.

Gradsko vijeće tu je odluku na prijedlog gradonačelnika Babića donijelo jednoglasno 2020. godine. Studija utjecaja na okoliš bez sudjelovanja javnosti usvojena je 2021. godine.

“U procese donošenja takvih planova i studija mora biti uključena javnost“, poručuje građanska inicijativa “Ne spalionici otpada u Kutini“ i upozorava kako u slučaju projekta Eko reci park građani Kutine nisu bili informirani ni uključeni u donošenje odluka.

Grad Kutina od Sisačko-moslavačke županije tražio je da se Eko reci Park proglasi projektom od županijske važnosti, a u ožujku 2023. godine Grad je izdao lokacijsku dozvolu za projekt.

No, Babić je na sjednicama Gradskog vijeća na pitanja vijećnika odgovarao kako taj dokument ne znači početak gradnje, jer će Kutina taj projekt odobriti tek prodajom zemljišta investitoru.

U svibnju prošle godine građanska inicijativa i Vijeće Mjesnog odbora Radničkog naselja Krč organizirali su prosvjed, pri čemu su još jednom upozorili da su bili isključeni iz procesa donošenja odluka i organizirali potpisivanje peticije protiv spalionice.

Razgovarali su tada s Babićem i predsjednikom Gradskog vijeća Nebojšem Čovićem, koji su ih umirili rekavši da investitor ne pokazuje interes za nastavak projekta, što je gradonačelnik ponovio i na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

„Nema aktivnosti oko projekta Eko reci park, koji je bio vezan uz Petrokemiju. Nakon što je PPD prodao Petrokemiju turskim investitorima, ne vjerujem da će se projekt nastaviti“, ustvrdio je Babić.

No, iz Enna grupe na upit o budućnosti projekta kažu drugačije. “Za projekt Eko reci parka ishođena je lokacijska dozvola, nastavljamo s pripremnim radnjama potrebnima za realizaciju projekta, što uključuje pribavljanje niza odluka nadležnih tijela, pa stoga nismo u mogućnosti komentirati upit o početku izgradnje“, službeno su odgovorili.

To je uznemirilo mještane Krča i članove građanske incijative, koji su bili uvjereni kako se od projekta odustalo, pa su od gradonačelnika zatražili točne informacije i upozorili da se odluka o gradnji spalionice ne može donijeti bez sudjelovanja građana.

Mještani su održali sastanak s kojega su poslali poruku kako se “spalionica otpada neće graditi u Krču“ jer bi to bitno narušilo kvalitetu njihovih života te još jednom istaknuli da će se protiv toga boriti svim zakonskim sredstvima.

„Mještani Radničkog naselja Krč nikada neće dozvoliti izgradnju spalionice u svom dvorištu, a sve ostale građane pozivamo da nam se pridruže u toj borbi. Spalionica nije prijetnja samo Radničkom naselju nego i čitavoj Kutini i okolici“, poručili su.

Tagovi: enna grupa, Zlatko Babić, Eko reciklažni park d.o.o., spalionica, kutina, petrokemija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE