GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa: EBITDA u drugom kvartalu 1,125 milijardi dolara

MOL Grupa: EBITDA u drugom kvartalu 1,125 milijardi dolara
ŠEST MJESECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 13:25
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa danas je objavila svoje financijske rezultate za drugo tromjesečje i prvu polovicu 2023. godine.

U prvih šest mjeseci MOL Grupa ostvarila je EBITDA-u od 1.125 milijuna USD, dok je u drugom tromjesečju EBITDA dosegnula 411 milijuna USD. I rezultati djelatnosti Istraživanja i proizvodnje i oni Rafinerija i marketinga bili su pogođeni pogoršanjem makro uvjeta i zadržanim golemim državnim nametima, uključujući dodatne poreze i dodatne naknade za rudarstvo. Osim toga, rezultate drugog tromjesečja poremetio je novi dodatni porez u Mađarskoj temeljen na prihodima, u iznosu od 315 milijuna USD za cijelu 2023. godinu, koji je u potpunosti priznat kao jednokratni trošak u drugom tromjesečju. Djelatnost Usluga kupcima oporavila se od prošlogodišnjih niskih razina i sudjelovala s gotovo 43 % u ukupnoj EBITDA-i MOL Grupe, djelomično ublažavajući učinak nepovoljnog vanjskog okruženja. MOL Grupa postavlja svoja očekivanja za EBITDA za cijelu 2023. godinu na oko 2,5 milijarde USD.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

„Makro okruženje nije bilo dovoljno dobro da nadoknadi negativne učinke državnih intervencija u regiji srednje i istočne Europe, koje su bez sumnje ostavile traga na našim rezultatima u prvoj polovici godine, a posebno u 2. tromjesečju 2023. Trenutne razine vladinih nameta – osim ako se ove izvanredne mjere postupno ukinu u bliskoj budućnosti – pogoršat će konkurentnost MOL Grupe i opteretiti stvaranje novčanog toka potrebnog za naše investicijske planove. Ne uzimajući u obzir negativne vanjske učinke, operativni rezultat MOL Grupe bio je snažan, djelatnosti su nastavile sa svojim strateškim ulaganjima, a MOL Grupa uspjela je pokrenuti i svoju novu poslovnu liniju gospodarenja otpadom.“

U drugom tromjesečju 2023., EBITDA Istraživanja i proizvodnje pala je na 99 milijuna USD te je iznosila 382 milijuna USD u prvom polugodištu 2023., što predstavlja pad od 83 % i 65 % u usporedbi s istim razdobljima prošle godine. Pojednostavnjeno stvaranje slobodnog novčanog toka djelatnosti praktički je nestalo u drugom tromjesečju 2023. zbog poreza na ekstra dobit i dodatne rudne rente koje je nametnula mađarska Vlada, a smanjenje cijena ugljikovodika također je imalo negativan učinak na rezultate. Obujam proizvodnje nafte i plina pao je za 5 posto u drugom tromjesečju na godišnjoj razini jer je proizvodnja u polju Shaikan u iračkom Kurdistanu zaustavljena zbog zatvaranja izvoznog plinovoda tijekom cijelog tromjesečja. Kao rezultat izvanrednih napora u skladu s predanošću MOL-a regionalnoj sigurnosti opskrbe, proizvodnja u Mađarskoj porasla je za 6,5 % na godišnjoj razini u tromjesečju, čime su proizvodne količine na razini Grupe u prvoj polovici godine dosegle 91,6 mboepd, znatno iznad očekivanja za proizvodnju.

Čista CCS EBITDA Rafinerija i marketinga u drugom tromjesečju 2023. smanjena je na 102 milijuna USD, dok je polugodišnji rezultat iznosio 487 milijuna USD. Značajno smanjenje u drugom tromjesečju potaknuto je dodatnim porezima, kao što je jednokratni trošak poreza na ekstra dobit, i slabom maržom petrokemije u kombinaciji s potražnjom i pritiskom na cijene. Potražnja za motornim gorivom pala je za 12 % u Mađarskoj u usporedbi s drugim tromjesečjem 2022. budući da je ograničenje cijena potaknulo potrošnju u baznom razdoblju, dok je potražnja porasla u drugim zemljama srednje i istočne Europe, posebno u Hrvatskoj (+8 %); općenito, ukupna prodaja proizvoda Grupe ostala je ista.

EBITDA Usluga kupcima u drugom se tromjesečju 2023. gotovo učetverostručila na godišnjoj razini, dosegnuvši 175 milijuna USD, čime su rezultati divizije u prvom polugodištu iznosili 301 milijun USD. Ublažavanje propisa o ograničenju maloprodajnih cijena u regiji srednje i istočne Europe, daljnje povećanje doprinosa segmenta negoriva i izvrsni interni rezultati bili su glavni pokretači poboljšanih rezultata. Istovremeno, količine prodaje u drugom tromjesečju 2023. porasle su za 16 % na godišnjoj razini, uz dodatak više od 200 milijuna litara pozitivnog anorganskog utjecaja akvizicije Lotosa u Poljskoj, dok su količine prodanih goriva porasle u većini zemalja osim Mađarske, gdje se potražnja normalizirala nakon ukidanja ograničenja cijena. Broj lokacija Fresh Cornera porastao je na 1.180 u drugom tromjesečju 2023. s 1.103 u istom razdoblju prošle godine.

EBITDA plinskog poslovanja značajno je porasla na godišnjoj razini u drugom tromjesečju 2023., na 60 milijuna USD, jer je potražnja za prekograničnim kapacitetima porasla, čime je rezultat za prvo polugodište premašio 139 milijuna USD. Zbog nižih nabavnih cijena plina u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dobrim rezultatima pridonijeli su i smanjeni troškovi poslovanja.

Tagovi: mol GRUPA, mol, zSOLT hERNARDI
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE