GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL ima strateške partnere za suradnju u razvoju mobilnosti na vodik

MOL ima strateške partnere za suradnju u razvoju mobilnosti na vodik
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 12:20
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL, Volánbusz, MÁV i Waberer's potpisali su sporazum o strateškoj suradnji za razvoj mobilnosti na vodik. U budućnosti će te tvrtke zajednički ispitivati mogućnosti proizvodnje, logistike i korištenja zelenog, obnovljivog vodika u prometne svrhe, Ugovor je potpisan u okviru konferencije HYDROGEN OPEN 2024 koju organizira Udruga za vodikovu tehnologiju u kampusu MOL-a.

Obnovljivi vodik i širenje vodikovih tehnologija mogu igrati značajnu ulogu u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti. Sada su četiri veliketvrtke udružile snage kako bi promicale upotrebu vodika u logističke i transportne svrhe: MOL, MÁV, Volánbusz i Waberer imaju za cilj testiranje i upravljanje novim vozilima na vodikove gorivne ćelije u budućnosti, kao i zajedničku izgradnju infrastrukture za punjenje.

Prema potpisanom strateškom sporazumu, osim kontinuiranog stručnog dijaloga i razmjene iskustava, tvrtke će usklađivati svoje razvojne planove i zajednički razvijati koncepte širenja transporta vodikovih gorivih ćelija. U sklopu suradnje četiri tvrtke će koordiniranim projektnim prijedlozima aplicirati na natječaje EU i domaćih državnih fondova potrebnih za razvoj mobilnosti na vodik.

Ugovor o strateškoj suradnji potpisan je u Kampusu MOL-a u sklopu konferencije HYDROGEN OPEN 2024 u organizaciji Udruge za vodikovu tehnologiju. Tijekom dvodnevnog događanja, akteri industrije zajednički su tražili rješenja za korištenje vodika u prometne svrhe i vodili dijalog o postizanju ciljeva nulte emisije, kao i pristupu vrijednim europskim izvorima financiranja. Na konferenciji su sudjelovali ključni dionici vodikove industrije u EU, uključujući mala i srednja poduzeća u vodikovoj tehnologiji, inovativne tvrtke i priznati stručnjaci.

„Strateški cilj Grupe MOL je korištenje alternativnih izvora energije kako bi poslovanje industrijskih igrača i sektora mobilnosti postalo održivije. Osim vlastitog razvoja i ulaganja, nastojimo u zajednički rad uključiti što više naših partnera. Uskoro ćemo poduzeti prvi praktični korak, budući da će ulaganje u zeleni vodik u dunavskoj rafineriji omogućiti MOL-u proizvodnju ugljično neutralnog vodika iz obnovljive električne energije od 2024. godine." - rekao je dr. György Bacsa, COO MOL-a Mađarska.

Tagovi: mol, vodik, walberers
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE